IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Политика
08:00 | 11 март 2024
Обновен: 15:53 | 28 април 2024

Започват консултациите за нов кабинет при държавния глава

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ вчера продължиха повече от 11 часа

По материала работи: Ставри Таргов
Започват консултациите за нов кабинет при държавния глава

Президентът Румен Радев започва консултации с парламентарните групи в 49-тото Народно събрание преди да връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата от тях – ГЕРБ-СДС.

Днес държавният глава ще разговаря с представители на трите формации от управляващото мнозинство в парламента.

Пет дни, след като парламентът гласува единодушно оставката на правителството на Николай Денков и след проведените събота и неделя преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ дали, как и колко би могло да продължи общото им управление - днес президентът Румен Радев започва предвидените в Конституцията политически консултации с парламентарните формации.

Днес и утре президентът ще разговаря поотделно с представители на шестте парламентарни групи и ще обсъди с тях възможностите Народното събрание да излъчи кабинет. Консултациите на президента започват с ГЕРБ-СДС, които ще получат първи възможност да съставят правителство.

Срещата им с държавния глава е насрочена за 9.30 часа тази сутрин. Два часа по-късно – в 11.30 часа - на консултации на "Дондуков" 2 са поканени представителите на "Продължаваме промяната" – "Демократична България", с чийто мандат, с участието на ГЕРБ-СДС и с подкрепата на ДПС, управлява девет месеца правителството на Николай Денков.

В 14 часа президентът ще разговаря с представителите на ДПС.

Утре консултациите продължават с останалите три формации - от опозицията. Държавният глава ще се срещне поотделно с представителите на "Възраждане", БСП и "Има такъв народ".

След това държавният глава ще реши кога ще връчи първи проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидат за министър-председател на ГЕРБ-СДС.

"Правя консултации и по този въпрос кога да бъде връчен първият мандат", коментира Радев, цитиран от БНР.

След 11 часа преговори за новия кабинет начело с Мария Габриев изтекоха първите имена за министри. Неофициално се говори, че ГЕРБ лансира Лъчезар Богданов за министър на икономиката, Теменужка Петкова за финансите, Красимир Вълчев за образованието, Христо Гаджев за отбраната, пише "Стандарт".

ПП-ДБ обаче и дума не давали да се издума за смята на Асен Василев като финансов министър, твърди „Труд”.

Вторият тур от разговорите за кабинет след ротацията продължи 11 часа в неделя, като към 21 ч. националният координатор на ГЕРБ Никола Николов и говорителят на ПП-ДБ Найо Тицин отидоха до „Хепи”, за да купят храна за преговарящите.

От страна на ГЕРБ заедно с Мария Габриел са Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян.

Към 10,00 часа в сградата на парламента влязоха и Николай Денков, Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов.

След над 11 часа преговорите за ротацията приключиха. Партиите обаче спазиха предварителната си заявка, че днес ще запазят мълчание.

Какво са се разбрали помежду си ще стане ясно днес сутринта, когато формациите отидат на консултациите за новото правителство при президента Румен Радев.

Коментари

Новини Варна