IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
12:22 | 24 юни 2015
Обновен: 10:45 | 17 април 2024

Атакуват 16-те милиарда дълг в Конституционния съд

Документите за делото вече са подадени от БСП и АБВ

По материала работи: Борис Проданов
Атакуват 16-те милиарда дълг в Конституционния съд

Парламентарната група на "БСП Лява България" внесе в Конституционния съд искане срещу изтегления от правителството външен дълг от 16 млрд. лева.


"Левицата не се отказа от опитите си да събере необходимите 48 подписа и така изпълни обещанието си към българските граждани да защити техния интерес", се посочва в съобщение на БСП.


Подписите са събрани с подкрепата на народни представители от АБВ.


Лидерът на социалистите Михаил Миков вчера изказа специална благодарност на независимия депутат Велизар Енчев и на депутатите от АБВ за подкрепата. Тогава стана ясно, че от „Атака" не са подкрепили докрай подписката на БСП.


В края на миналата година парламентът гласува повишение на държавния дълг с до 16 млрд. лв. Парите са необходими за ФГВБ, който плаща на вложителите във фалиралата КТБ, и за покриване на бюджетните дефицити през следващите 3 г.


През март МФ взе 3 млрд. евро от международните пазари, които са част от този дълг.


Първоначално групите на АБВ и ДПС бяха против дълга, но в последния момент гласуваха "за". БСП, която беше "против", още тогава обяви намерение да сезира КС.

Коментари

Новини Варна