IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Политика
15:20 | 27 март 2024
Обновен: 18:20 | 27 април 2024

ПП-ДБ върнаха празна папката на президента Радев

Обвиниха отново ГЕРБ-СДС за неспазване на уговорката

По материала работи: Ставри Таргов
ПП-ДБ върнаха празна папката на президента Радев

Президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на ПП-ДБ, а те от своя страна върнаха веднага папката... празна.

"За съжаление, първият мандат беше провален, защото ГЕРБ-СДС не си спазиха уговорката", отбеляза съпредседателят на коалицията ПП-ДБ Кирил Петков, като отбеляза, че те отново предлагат акад. Денков за премиер с втория мандат.

"Ние дадохме втора възможност да поправят грешката си от ГЕРБ-СДС, за съжаление предстоят избори. Давам формално папката с ясното съзнание, че тя ще бъде върната", посочи Петков.

"Връщам мандата неизпълнен", каза веднага Николай Денков, като отбеляза пред държавния глава, че няма подкрепа за реформите.

"Коалицията ГЕРБ-ДПС всъщност иска избори и това е резултат от тяхното желание. Оттук-нататък за съжаление българските граждани отново ще трябва да решат накъде да продължим, каза Денков. Постна пица или европейски път за България, в който доходите се увеличават, добави Денков.

Дотук се стигна, след като първият мандат за съставяне на правителство с кандидат за премиер Мария Габриел приключи неуспешно преди ден, след като парламентът гласува решението с 226 гласа "за", без "против" и един "въздържал се" (от ПП-ДБ).

От ПП-ДБ отправиха преди това предложение за втория мандат към ГЕРБ-СДС – да бъде реализиран като национален, общ и в него да има взаимноприемлива кандидатура за министър-председател, излъчена от ГЕРБ-СДС.

От коалицията ГЕРБ-СДС отвърнаха, че "ГЕРБ-СДС няма да участва в опити за съставяне на правителство с втория и третия мандат, нека българските граждани чрез избори решат кой и как трябва да управлява България".

Атанас Атанасов вече обяви, че ако от ГЕРБ-СДС не се съгласят, то от ПП-ДБ ще върнат неизпълнен втория мандат, а президентът Румен Радев трябва да връчи трети мандат за съставяне на правителство на парламентарна група по негов избор.

Според Конституцията държавният глава трябва да направи това в седемдневен срок. Ако не бъде постигнато съгласие за образуване на правителство, президентът, след нови консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок.

Държавният глава няма голям избор, защото служебен премиер се назначава измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник, гласят последните промени в основния ни закон, приети в края на 2023-а.

Именно служебно правителство ще трябва да организира и евентуален предсрочен парламентарен вот, като неясна остава и датата за неговото провеждане, като съществува вариант и за вот 2:1, заедно с европейските избори, които ще са на 9 юни, съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна