IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Политика
17:13 | 20 август 2015
Обновен: 18:15 | 19 април 2024

Машинно гласуване – в 50 секции в София

Освен това ще е само за общински съветници, не за кмет

По материала работи: Юлиян Атанасов
Машинно гласуване – в 50 секции в София


Машинно гласуване в предстоящите местни избори ще има в 50 секции в столицата, съобщи Александър Андреев, член и говорител на ЦИК, пише dnes.bg.
Все още не са определени секциите, в които ще се използва този начин на гласуване, защото няма и решение за образуване на секциите, допълни той, цитиран от БТА.
Вероятно секциите ще са в различни квартали на града.
Според Изборния кодекс на местните избори тази година за първи път вотът от такова гласуване ще се зачита наравно с хартиените бюлетини. Експериментално машинно гласуване имаше на парламентарните избори през 2009 г. и 2014 г., но тогава резултатите не бяха валидни.
Избирателите, в чиито секции има машина за гласуване, ще могат да отбележат листа за общински съветници на определената партия или коалиция, както и предпочитан кандидат от нея, но за кмет на общината или района ще трябва да пуснат отделни две хартиени бюлетини.
ЦИК е получила, но още не е разгледала предложението на Съюза на демократичните сили, номерата на партиите в бюлетините да започват от 100 нагоре, за да не се объркат избирателите при упражняване на преференциален вот, съобщи още Андреев.
По сумите му за подобно решение на ЦИК е нужна промяна в законодателството. Освен СДС подобни предложения за разлика в номерацията на партиите и на техните кандидати в листите са дали и граждани, допълни той.
 

Коментари

Новини Варна