IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
19:50 | 27 август 2015
Обновен: 19:00 | 27 март 2024

Министър Рашидов с идея за музей за спасяването на българските евреи

Идеята е взаимствана от Полша

По материала работи: Борис Проданов
Министър Рашидов с идея за музей за спасяването на българските евреи

Министърът на културата Вежди Рашидов предлага да започне обществена дискусия за изграждането на музей за спасяването на българските евреи. Идеята е това да стане по подобие на Музея за история на полските евреи във Варшава. Рашидов каза това по време на среща с министъра на културата на Полша Малгожата Омиляновска.

 

С помощта на българските медии, ако ние сме добронамерени, и тъй като сме също държава като Полша, която има голямо значение за спасяването на своите си евреи, така че аз съм радетел да отдадем тази почит към паметта на историята и към паметта на българските евреи, към паметта на достойнството на българската държава, да направим една обществена дискусия, наистина. Хубаво е и ние да изградим нещо подобно, което Полша направи.

 

От своя страна министърът на културата на Полша Малгожата Омиляновска посочи сериозните връзки в сферата на културата между България и Полша, както и сходните исторически съдби на двата народа. Защото поляците и българите ги свързва сходен исторически опит, а това се отразява върху някои страни на техния манталитет. И, поради това, че и двата народа са имали толкова сходна история, затова днес им е толкова лесно да се разбират помежду си, каза министърът на културата на Полша Малгожата Омиляновска.

Коментари

Новини Варна