IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Политика
20:12 | 1 септември 2015
Обновен: 11:22 | 9 април 2024

Петима загинали при масови протести в Непал

Различни малцинства срещу промяна в конституцията, която превръща страната във федерация

По материала работи: Борис Проданов
Петима загинали при масови протести в Непал

Петима загинаха по време на протести в Непал, съобщи ДПА.


Полицията откри стрелба срещу хора, които протестираха срещу промяна в конституцията, която предвижда федерализиране на страната. Убитите принадлежат към етническата група на Мадхеси, които са културно близки до индианците, които живеят в близост до границата.


От местната полиция съобщиха, че служителите на реда се принудили да открият огън, след като са били атакувани с ножове и огнестрелни оръжия. Мадхесите и други етнически групи се опасяват, че евентуалното разделяне на страната на няколко федерални щата ще подкопае тяхното политическо представителство. Политическите представители на медхесите настояват, ако това стане, тяхната етническа група да има свой щат.


През днешния ден цялата страна бе парализирана от различни протести. Четирима от загиналите са били простреляни по време на безредици на протестите в намиращия се на 99 км. от столицата Катманду – град Биргундж. Другият е загинал по време на протести в Калая.

 

fakti.bg

Коментари

Новини Варна