IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Политика
18:43 | 8 септември 2015
Обновен: 11:17 | 23 юли 2024

СЕМ отложи решението за програмата на турски на БНР

Програмната схема обаче била в заварено положение

По материала работи: Борис Проданов
СЕМ отложи решението за програмата на турски на БНР

Съветът за електронни медии даде срок от 2 седмици на Българското национално радио да представи концепция за 18-часова програма на Радио Кърджали и тогава ще гласува лиценза, реши днес регулатора. Днешното заседание беше бурно, заради намерението в програмата по 3 ч. дневно да се говори на турски език.


На заседанието присъстваха депутати и симпатизанти на ВМРО. Членът на регулатора Мария Стоянова пък обяви, че от май насам СЕМ се занимава само с тази медия и допълни, че оттук насетне ще влезе в залата, само когато се обсъжда оставката на ръководството на държавното радио.


Членът на Управителния съвет на радиото Христин Стрижлев поясни, че лицензите за емисиите на турски език за от 2005 г. "Те са заварени, а преди това са излъчвани на къси вълни. Ние нито искаме ново съдържание, нито допълнително", допълни той. Според него тези емисии не са някаква пропаганда на чужда държава, а дават информация на български граждани, които не говорят български, за това, което се случва в държавата.


"Ние твърдим, че за да се впише някой в обществото, на която и да е държава, трябва добре да владее официалния език и да го знае, тъй като ако искаме да има вписване в обществото трябва да говорим на един език. Езикът е елемент от националността", контрира го пък евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки, предаде БНР.

Коментари

Новини Варна