IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
09:10 | 23 май 2014
Обновен: 04:56 | 24 април 2024

Президентът призова за активност на евровота

Президентът призова за активност на евровота

По материала работи: Златина Добрева
Президентът призова за активност на евровота

Да бъдем активни европейски граждани и със своя глас покажем отговорност за бъдещето си, призова президентът Росен Плевнелиев в изявление в последния ден от предизборната кампания за евроизборите на 25 май.
Само политическата пасивност, неефективните институции и липсата на приоритети и амбиции могат да ни обрекат на изостаналост и западане, подчерта той.
Според президента гражданите трябва да гласуват и да изискват от политиците ясни и прости решения за устойчив растеж и модернизация на икономиката.
Трябва да гледаме на ЕС не като донор, не като източник на средства, а като това, което искаме да бъде – икономическа, политическа и културна общност, която работи за мир, демокрация и върховенство на закона по света, заяви той.
Президентът се обърна към най-младите, които най-непосредствено усетиха възможностите на членството в ЕС, които пътуват, за да учат и работят. Държавният глава ги призова да гласуват на изборите в неделя заедно със своите родители. Нашата отговорност е младите хора да намерят възможност за реализация тук, в България, подчерта той, цитиран от dnes.bg.
Плевнелиев призова да изберем да продължим по пътя на европейското развитие за повече свобода, ред и възможности за всеки, който символизира ЕС.
Гласувайте за бъдещето на Европа, това е вашето бъдеще. Какво ще бъде то, зависи от всеки един от нас, гласът на всеки е важен, настоя президентът.
400 млн. европейци имат възможност да гласуват на тези избори и съм убеден, че това ще бъде най-масовото демократично събитие в европейската история до днес, каза Плевнелиев, който припомни, че у нас в последния месец 15 партии, 6 коалиции и трима независими кандидати имаха възможност да представят своите виждания за бъдещето на ЕС и на България като част от него.
По думите му 10 години след еуфорията от голямото разширяване и 6 години след началото на най-голямата финансово-икономическа криза в Европа след Втората световна война все повече правителства на държавите членки се сблъскват с тежки и сложни проблеми, които пораждат скептицизъм и разочарование.
Държавният глава подчерта, че европейските избори, като всички демократични избори, са шанс за ново начало.
Ние, политиците, все още сме в дълг към европейските избиратели, защото не информираме достатъчно своите съграждани, понякога изкушени от възможността чрез решенията на европейските институции да оправдаем грешни национални политики, посочи президентът.
Според него обаче изборите винаги ни напомнят, че евроскептицизмът, антиевропейската реторика и апатията са много голяма заплаха не само за европейската интеграция, но и за демокрацията на национално ниво.
Нашият общ ЕС повече отвсякога се нуждае от допълнителна доза доверие, което да отговори на популизма и национализма, категоричен е той.
Според президента тези избори са важни, защото ще зададат посоката на развитие не само в следващите 5 години, а за по-дълъг период.
„Нека времето на изолирани държави, железни завеси и политически репресии остане завинаги в миналото. Нека никога не забравяме къде бяхме преди 15 години, когато във времето на силовите групировки, банковите фалити, опашките за визи, за бензин, за мляко и за хляб, ние стартирахме своя път към европейска интеграция", каза президентът.
Членството ни донесе човешка свобода и перспектива, заяви още Плевнелиев, според когото ползите от членството ни са видими и ще се увеличат, но от нас зависи как използваме ЕС – като инструмент за развитие или като удобно извинение за национални неудачи.
Близо половин век от своята съвременна история България беше изкуствено откъсната от европейското семейство. Въпреки това ние, българите, не отстъпихме от историческия си идеал да заемем своето достойно място сред европейските народи. През всички години на тоталитарна власт, европейското беше всичко, към което се стремим, изтъкна той.
Държавният глава припомни, че утре в деня за размисъл ще честваме най-българския празник – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, който ни напомня, че България е страна, която има исторически принос за културното и духовно развитие на Европа.

Коментари

Новини Варна