IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
11:01 | 14 април 2014
Обновен: 18:22 | 19 април 2024

Ахмед Башев: Ако електоратът прецени, че Делян Пеевски е достоен, няма лошо да е евродепутат

Ахмед Башев: Ако електоратът прецени, че Делян Пеевски е достоен, няма лошо да е евродепутат

По материала работи: Златина Добрева
Ахмед Башев: Ако електоратът прецени, че Делян Пеевски е достоен, няма лошо да е евродепутат



Ако електоратът на ДПС прецени, че Делян Пеевски е достоен да стане евродепутат и бъде избран, няма нищо лошо и никой не може да ни упреква за това, заяви депутатът от партията Ахмед Башев пред Радио „Фокус“. Той беше категоричен, че не може да се прави паралел между номинирането на Делян Пеевски за Европейския парламент и за председател на ДАНС. Според Башев никой няма право да казва кой и как да бъде номиниран, защото това е строго партийна задача.
Депутатът изрази личната си надежда Пеевски да присъства в листата на ДПС за Европарламента. Той коментира, че Пеевски е сред политиците в ДПС, спечелили най-много мандати на последните парламентарни избори в своите райони. „Най-добрите резултати и досега получава и почти най-много номинации в партийните структури“, аргументира се той.
Както Dnes.bg писа, Делян Пеевски бе издигнат като кандидат-евродепутат от няколко областни структури на ДПС - в Кърджали, Смолян, Бургас, Хасково, Кюстендил.
От ръководството на ДПС вече обявиха, че обмислят „радикална идея“ - журналисти да бъдат свидетели на процеса на подреждане на листата на ДПС. Председателят на движението Лютви Местан обаче отказа да отговори на въпроси за евентуалното номиниране на Пеевски за евродепутат. Неофициално след номинациите от структурите се коментира, че той може и да оглави листата на ДПС за Европарламента.
Башев обясни, че окончателната подредба ще бъде направена от Централния предизборен щаб, но със сигурност ще има нещо много важно, което отново ще отличава ДПС от всички останали партии. "ДПС ще има хора от различни етноси и общности в листата, което при всички случаи не се прави от нито една друга партия в България“, изтъкна той.
Според него митът за „автобусите от Турция“ на избори е бил развенчан на последния парламентарен вот.
„ДПС има в парламента 36 свои депутати без т.нар. автобуси от Турция. Така че това въобще не ни притеснява, електоратът на Движението за права и свободи е готов за тези избори, той е винаги готов, дисциплиниран, знае какви цели преследва, аз съм сигурен, че ще се представим достойно и този път“, категоричен беше Башев.
Според него „няма драма в това, че понякога в интерес на българската общественост и на доброто законодателство ДПС и ГЕРБ гласуват заедно“ и не може да се говори за никаква коалиция или някакви предварителни договорки.
Той уточни, че листата с евродепутати на ДПС ще бъде обявена около 22 април. Според Башев не са необходими избори "2 в 1" - за Европейски парламент и предсрочни парламентарни избори.
Той е категоричен, че няма парламентарна криза и каквото е трябвало да свърши НС за месеците си работа, е свършено. „Ако трябва да обобщим с едно изречение, до момента в парламента са провалени 13 заседания и точно толкова има извънредни. Само че, разбира се, опозицията се стреми по всевъзможни начини да блокира работата на Народното събрание и да предизвиква парламентарна криза“, каза депутатът, който призна, че ситуацията, в която работи парламентът – 120:120, е тежка за работа.
Народният представител смята, че от опозицията предлагат избори "2 в 1", за да дразнят българската общественост, тъй като няма техническо време за това.

Коментари

Новини Варна