IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
13:58 | 17 септември 2015
Обновен: 03:00 | 28 март 2024

КС бламира НС за ВСС: Законопроект е!

Магистратите може да дават становиша по приети текстовете

По материала работи: Деян Михайлов
КС бламира НС за ВСС: Законопроект е!

Конституционният съд отказа да разгледа питането на 144-ма депутати във връзка с предложения от правителството проект за промени в основния закон за разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии и разпределение на квотите от парламента и съдебната власт в тях.

Въпросите на депутатите, са оставени без разглеждане, тъй като визират законопроект, а не вече приети текстове, бяха следните:
- Ще представлява ли промяна във формата на държавно управление създаването на две колегии на Висшия съдебен съвет (ВСС) – съдийска и прокурорска, като всяка от тях да решава самостоятелно кадровите и организационните въпроси по своята професионална насоченост, а Пленумът на ВСС, състоящ се от всички негови членове, да решава въпросите за избора на председателите на ВКС и ВАС и главния прокурор, да приема проект за бюджет на съдебната власт и да решава прекратяването на мандата на членовете на ВСС при условията на чл. 130, ал. 8 от Конституцията.

- Ще представлява ли промяна във формата на държавно управление създаването в рамките на ВСС на колегия на съдиите, която да се състои от председателите на ВКС и ВАС, шестима членове, избрани от общо събрание на съдиите, и петима членове, избрани от Народното събрание, както и създаването на колегия на прокурорите, която да се състои от главния прокурор, четирима членове, избрани от общо събрание на прокурорите, един член, избран от общо събрание на следователите, и шестима членове, избрани от Народното събрание.

Филип Попов от БСП призна, че социалистите са се надявали на друг изход, но отказа да коментира решението на КС.

Той припомни, че позицията на БСП е, че съдебната реформа може да стане чрез промени в Закона за съдебната власт и не е нужно да се променя Конституцията.

Според него основните теми на обществото са други -  повишаване на данъците, това което се случва на нашата граница, средното образование, текстовете от НК и опита за противопоставяне на обществото. "Това са наболели злободневни теми", изброи ги Попов.

Коментари

Новини Варна