IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
13:10 | 18 септември 2015
Обновен: 05:09 | 24 април 2024

БСП ревна, кметската надпревара не била честна!

Кандидатите им били под натиск, оплака се Янаки Стоилов

По материала работи: Деян Михайлов
БСП ревна, кметската надпревара не била честна!

Още преди да е стартирала официално предизборната кампания за местния вот БСП се оплака, че на много места в страната върху нейни кандидати за кметове и общински съветници се оказва натиск и призова политическите сили за честна игра.

"Свидетелите сме на редица места на натиск с различни административни и икономически средства върху кандидати на БСП и на други партии. Използват се и групи за компромати за управлението на успешни кметове и така се скриват и размиват реални нарушения и дългогодишни порочни практики", обяви от името на социалистите Янаки Стоилов.

Според него все по-силни ставали опитите истинската политика и интересите на мнозинството от хората да се изтласкват и имало опасност местната власт да се спечели формално с избори, но реално под натиск.

"В края на следваща седмица започва кампанията на изборите и искаме тя да предложи съревнование на идеи и личности, които да развиват общините. Настояваме за законност и политическа отговорност от страна на всички участници в нея“, призова Стоилов.

Той припомни, че вчера ВАС отмени решението на ЦИК, което е взето в явно противоречие с разпоредбата на Изборния кодекс, според която поредните номера в бюлетините на партиите и коалициите се определят чрез жребий от Общинските избирателни комисии.

Янаки Стоилов смята, че след като в Кодекса текстът е пределно ясен, решението на съда е било безалтернативно.

Той обаче обвини ГЕРБ, РБ и АБВ, че по тяхна инициатива мнозинството в ЦИК е взело решението за еднинен номер  в бюлетината в цялата страна. 

"Изглежда управляващите смятат, че могат да пренаписват законите по свое решение и да да карат органите, организиращи изборите, да действат според тяхната моментна воля, а тези партии са инициатори и на реформите в съдебната власт“, обвини социалистът.

Коментари

Новини Варна