IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Политика
14:55 | 11 февруари 2014
Обновен: 17:49 | 23 април 2024

Клисарова: Искам знания от младите - за 7 лв. колко вафли ще изядат

Клисарова: Искам знания от младите - за 7 лв. колко вафли ще изядат

По материала работи: Златина Добрева
Вдигат началните заплатите на младите учители от юли

Бизнесът да участва активно в образованието, призова просветният министър Анелия Клисарова на националния форум „Правителство-бизнес. Рестарт на икономиката“.
По думите й в страните, в които е въведена т.нар. „дуална система“ – учене по време на работа, се наблюдава най-ниската младежка безработица и силно намалява броят на отпадналите ученици от образователната система.
Именно във въвеждането й фирмите имат своята роля чрез осигуряване на работни места за младите хора и в обучението на наставници.
Бизнесът ще участва в разработването и актуализирането на учебните планове и програми, особено в частта професионална подготовка и в националните изпитни програми за квалификация, изтъкна министърът.
Според Клисарова участието на работодателите в план-приема ще позволи веднага след завършване на образование младите хора да се реализират на трудовия пазар.
"Освен това да завършват такива млади хора, с такива компетенции и умения, че да могат да сметнат за 7 лева колко вафли ще изядат", пошегува се Клисарова.
Тя отново изтъкна, че липсват инженерните специалисти и управляващите ще обърнат особено внимание на проблема. За целта още тази година е повишен стандартът за издръжка на един студент в тези специалности и се очаква да бъдат стимулирани университетите да обявят повече свободни места в тях.
Клисарова очаква бизнесът да се включи в разработването на магистърските програми и в настоятелствата на висшите учебни заведения – за да участва в регулирането на плановете и програмите и на разходваните средства за по-добра среда и обучение.
"Само съвместно можем да уточним – ще има или не държавна поръчка и как ще бъде уточнен този план-прием“, се обърна министърът към работодателите.
Клисарова заяви, цитирана от dnes.bg, че за първи път министерството ще има оперативна програма и тя е в размер на 572 млн. евро. По думите й с тези средства ще се работи за нова образователна и научна инфраструктура, за обединяването на наука, бизнес и иновации, което е една от тенденциите в Европа.

Коментари

Новини Варна