IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Политика
13:45 | 30 януари 2014
Обновен: 15:00 | 14 май 2024

Акция "Скоби" смути депутатите

Акция "Скоби" смути депутатите

По материала работи: Златина Добрева
Акция "Скоби" смути депутатите

Скоби на депутатски автомобили смутиха днешното заседание на парламента. Наложи се пленарното заседание да бъде прекратено за малко, за да могат народните представители да излязат и да платят за премахване на скобите от автомобилите им.
Колите на Центъра на градска мобилност явно бяха влезли в заградената зона около НС. Така на практика последния час от работното време на народните избраници се провали, защото след почивката се наложи поименна проверка.
От Коалиция за България видяха провокация в действията на общината. От ГЕРБ пък обвиниха колегите си, че паркират неправилно, а председателстващата Мая Манолова, че нарушава правилника, като дава нерегламентирана почивка. Оказа се, че има "закопчани" коли и на опозицията обаче. Депутатските коли с поставени скоби са били в пространство в зоната за сигурност на парламента.
Наредбата за синята зона е отменена от съда и към днешна дата ние нямаме действаща наредба. Всяка една сума, събрана по тази наредба, е незаконно събрана и всеки един може да си търси средствата по тази наредба, заяви депутатът от БСП Георги Свиленски. Той призова вместо СО да изпраща коли на Центъра за градска мобилност, да провалят заседание на НС, да оправи наредбата. Той цитира решение, според което няма общински орган, който има право да вдига автомобили и да слага скоби.
Смятаме, че това днес е провокация, но резултатът е, че СО трябва по-внимателно да гледа регламентацията, заяви и Антон Кутев. Неговата скоба е свалена, след като си платил 30 лева.
От левицата са категорични, че наредбата не е в сила. Социалистите припомниха, че има решение на Oбластната управа, че скобите и глобите в синята зона са незаконни и се води обжалване на решението на Столична община. Делото във Върховния административен съд е на 7 март. Синя зона към момента няма, отсече Кутев.
Според него в момента всеки, чиято кола бъде вдигната, може да съди общината. Той обаче няма да го направи.
От ГЕРБ пък видяха две „фрапантни нарушения“ на законодателството по време на заседанието на НС. Едното според Станислав Иванов е почивката, дадена от Мая Манолова 45 минути преди края на заседанието. По правилник депутатите нямат право на почивка, ако остава по-малко от час пленарно време. Второто според депутата от ГЕРБ е неправилното паркиране на депутатите.
dnes.bg

Коментари

Новини Варна