IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Политика
06:08 | 28 януари 2014
Обновен: 07:12 | 24 май 2024

Пада окупацията на Софийския университет

Пада окупацията на Софийския университет

По материала работи: Златина Добрева
Пада окупацията на Софийския университет

Окупацията на Ректората на Софийския университет "Св.Климент Охридски" пада и днес е учебен ден, съобщиха висшето училище.
От СУ уточниха за БТА, че студентите, които на 25 януари окупираха Ректората, си изнасят багажа и днес ще е работен ден и за администрацията на учебното заведение.
„Окупацията пада. Колегите, които са вътре в момента събират багажа си. Това са млади хора, не успяха да издържат докрай на концентрираната психоатака. Обществената подкрепа бавно се задаваше и може би сега ще има някакъв отзвук. Вероятно, обаче, беше прекалено бавно", каза един от студентите окупатори Манол Глишев пред Нова телевизия.
Решението за падането на окупацията е дошло през нощта. Студентите са били посетени и от преподаватели, които са се опитали да ги убедят да прекратят окупацията.
Веднага, след като излязоха от университета, окупаторите бяха посрещнати от полицаи. Служителите на МВР изискаха личните им карти като записаха данните от тях. Студентите на свой ред обясниха, че не биха се учудили, ако последват арести, но не се страхуват от това.
Полицейското присъствие в района е засилено.
Малката група - около десет души, окупира университета в нощта на петък срещу събота. Решението предизвика острата реакция на студенти, преподаватели и Академичния съвет. Ректорът професор Иван Илчев се срещна с тях, след което обясни, че става дума за десетина души, някои от които даже не са студенти на Алма матер. Той заплаши в неделя, че ще даде окупаторите на прокуратурата, което и направи още в понеделник, пише darik.
Вчера граждани и студенти, подкрепящи окупацията на Ректората на Софийския университет и противници на нея, се събраха пред един от входовете на СУ - откъм Университетската библиотека. Хората се разделиха на двата срещуположни тротоара, а на улицата между групите протестиращи стояха полицейски служители. До напрежение и сблъсъци не се стигна.

Коментари

Новини Варна