IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Политика
11:11 | 17 януари 2014
Обновен: 03:39 | 25 април 2024

Анелия Клисарова: Предучилищното обучение ще е по избор само за 4-годишните

Анелия Клисарова: Предучилищното обучение ще е по избор само за 4-годишните

По материала работи: Златина Добрева
Вдигат началните заплатите на младите учители от юли

Вече 8 г. работим по Закона за образованието, но все още не е готов да бъде внесен в Народното събрание“. Tова каза в ефира на Bulgaria On Air министърът на образованието проф. Анелия Клисарова.
По думите й задачата е изключително отговорна, защото резултатите ще се проявят след 10 г., а тогава ще бъде късно да се поправят грешките.
„Нашите ученици нямат необходимите практически знания, за да се реализират така, както те искат на пазара на труда и в живота. Затова се обмисля в програмите за VII клас да бъдат заложени и часове по предприемачество“, посочи още министърът. Клисарова обеща, че до месец законопроeктът ще бъде публикуван за обществено обсъждане.
„Нашата цел е по-добър обхват на 5 и 6-годишните деца или така наречената предучилищна подготовка. Доказано е, че ако обхванем тези деца, това помага те да бъдат подготвени за първи клас и следователно по-лесно да усвояват предметите и материала в училище. Има ресурс в почти цялата страна тези подрастващи да бъдат в обучавани в детските градини, изключение правят само два от по-големите градове“, добави министърът на образованието.
Според нея вече нямаме разногласия за това дали да бъде задължителна подготовката на децата на възраст между 5 и 6 г. „Предучилищното обучение ще бъде по избор само за 4-годишните“, допълни Клисарова.
По думите й в законопроекта е заложено и основното образование да завършва в VII клас.
„Има дискусия относно това след VIII клас какви видове училища да има.
Обсъжда се също така в малките населени места дали трябва да има едно училище от I до X клас или от I до XII калс, но с профилирани паралелки от VII клас (по език или професионално образование)“, добави образователният министър.
Според нея важна част от закона ще бъде и насочването към дуалната система. С реформата в българското образование ще бъдат въведени и защитени професии, обучението по които ще се подпомага от държавата и бизнеса. Работодателите ще участват в планирането на учебните програми, които са свързани с практическото обучение и квалификационните характеристики и компетенциите на учениците. Тези неща ще бъдат заложени в Закона за професионалното обучение. Ще бъде регламентирана и така наречената валидация или признаване“, обясни Клисарова.
Тя коментира още, че няма никакъв проблем (и сега в закона е разрешено) да има самостоятелна подготовка или домашно обучение на децата, но ако искат да имат признат клас и да получат диплома, трябва да се явят на изпит.
bgonair.bg

Коментари

Новини Варна