IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
06:22 | 30 май 2014
Обновен: 18:26 | 19 април 2024

Кабинетът оцеля и при четвъртия вот

Кабинетът оцеля и при четвъртия вот

По материала работи: Златина Добрева
Кабинетът оцеля и при четвъртия вот

Правителството оцеля и при четвъртия вот на недоверие, внесен от опозицията с гласовете на БСП и ДПС. „Атака“ не участва в гласуването.
Този път ГЕРБ поиска кабинетът да бъде освободен предсрочно заради провал в сектора на енергетиката.
От 209 гласували 93-ма от ГЕРБ и независими подкрепиха вота на недоверие, а 116 от мнозинството бяха против него.
Изкуственото задържане на цената на тока, отказът на управляващите да предоставят актуална информация за състоянието на НЕК, използването на ДКЕВР като "политическа бухалка" и нарушенията на европейско законодателство по отношение на проекта "Южен поток" бяха част от мотивите на опозицията, информира dnes.bg.
Според управляващите обаче за една година системата е започнала да се оздравява, след като са я заварили в колапс.
На 2 октомври 2013 г. народните представители отхвърлиха първия вот на недоверие, който беше мотивиран с провал на правителството в областта на инвестиционното проектиране. Тогава 111 депутати бяха „против“, 86 „за“, а 20 се въздържаха.
На 10 октомври 2013 г. депутатите от ГЕРБ внесоха втори вот, този път заради провала в политиката на регионалното развитие и инвестициите. На 17 октомври вотът бе отхвърлен.
Трети вот на недоверие бе внесен от ГЕРБ заради политиката на кабинета в сектор „Сигурност“. Гласуването беше на 12 февруари 2014 г. Със 116 гласа „против“, 93 „за“ и 8 въздържали се депутатите отхвърлиха и този вот на недоверие.

Коментари

Новини Варна