IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
08:51 | 7 юни 2014
Обновен: 18:16 | 24 март 2024

ДПС ще подкрепи кабинета при петия вот на недоверие

ДПС ще подкрепи кабинета при петия вот на недоверие

По материала работи: Златина Добрева
ДПС ще подкрепи кабинета при петия вот на недоверие

ДПС ще подкрепи правителството на Пламен Орешарски при гласуването на вота на недоверие, внесен от ГЕРБ заради финансовата политика на кабинета. Това обяви пред Дарик радио заместник-председателят на движението и председател на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев. Той подчерта, че правителството ще подаде оставка, когато двете партии, които го подкрепят, се разберат по този въпрос и това няма да стане на вот на недоверие.
Dnes.bg припомня, че преди два дни ГЕРБ внесе пети поред вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски – този път за провал във фискалната политика. Според опозицията желанието за осигуряване на ресурс за непрозрачни и със съмнителна ефективност разходи е довело до безотговорно планиране на приходната част на бюджета и повишаване на дефицита близо до максималните позволени от закона нива.
Днес Йордан Цонев подчерта, че кабинетът "Орешарски" води много по-добра финансова политика от кабинета "Борисов" и е несериозно ГЕРБ да искат вот на недоверие точно в тази посока.
"Събираемостта на данъците е по-добра спрямо миналата година, но изостава спрямо графика, разписан в бюджета“, заяви още Цонев.
Зам.-председателят на ДПС коментира и темата кога да бъдат насрочени предсрочните парламентарни избори. По думите му този въпрос трябва да се реши след консултации между управляващите партии, разговори с опозиционните партии и с институциите - президента и министър-председателя. По думите на Цонев обаче това няма как да се случи преди октомври, защото това управление трябва да довърши много важни теми за страната ни.
От думите на Йордан Цонев стана ясно още, че ДПС е против задължителното гласуване "от морални съображения, въпреки че с подобна законодателна промяна ще увеличи вота за нашата партия“. По думите му сред хората, които подкрепят ДПС, има много, които никога не са отивали до урните по време на избори.
"Правото на избор е свещено право на човека и като теолог ще кажа, че то е дадено от Бога. Човек е единственото същество, което има право на избор. Правото на избор по никакъв начин не бива да отменя правото да участваш в избора или да не участваш. Правото на избор е абсолютно, то е свещено право. В този смисъл ние не подкрепяме задължително гласуване", заяви Йордан Цонев.

Коментари

Новини Варна