IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Политика
10:48 | 7 юни 2014
Обновен: 17:58 | 24 март 2024

Кристалина Георгиева: Няма да ставам служебен премиер

Кристалина Георгиева: Няма да ставам служебен премиер

По материала работи: Златина Добрева
Кристалина Георгиева: Няма да ставам служебен премиер

Кристалина Георгиева няма да бъде премиер при евентуалния бъдещ служебен кабинет преди предстоящите предсрочни избори в България. Това обяви самата тя по bTV.
"Тези слухове са се появявали и преди и не са верни. До края на октомври аз съм българския еврокомисар. Дойдох с драма и нямам намерение да оставя работата си недовършена”, заяви тя.
Георгиева призна, че получава много предложения за работа, но на всички отговаря по един и същ начин. "Когато си приключа работата и реша с какво да продължа, ще дам отговор искрено и честно, гледайки хората в очите".
Българският еврокомисар призова българите да не се страхуват от изборите и подкрепи задължителното гласуване.
"Нека има ново преброяване на гласовете, което да даде нов мандат”, призова тя, цитирана от днес.бг, и посочи, че на изминалите парламентарни избори българският народ не е дал ясна и категорична подкрепа на партиите, които формираха правителството и заради това първата година на кабинета премина в трудности.
"Има практика на задължително гласуване в няколко европейски държави. Аз съм повече от тези, които смятат, че това не е лошо – има една приказка, че лошите политици ги избират добрите хора, които не гласуват”, заяви еврокомисарят.
Кристалина Георгиева коментира и отминалите избори за европарламент в целия ЕС. Според нея битката този път не е била толкова между ляво и дясно, колкото между про- и антиевропейските настроения.
"Резултатите бяха очаквани, но голямата победа на евроскептиците във Франция и Великобритания беше отрезвяваща изненада", посочи българският еврокомисар. Тя обаче изрази убеденост, че следващият състав на Европейския парламент ще бъде категорично проевропейски.

Коментари

Новини Варна