IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
16:47 | 10 юни 2014
Обновен: 20:11 | 24 март 2024

Законът: Избори най-рано в края на август

Законът: Избори най-рано в края на август

По материала работи: Слав Велев
Четири партии вкарват  депутати в европарламента

Предсрочни избори през юли са невъзможни според сега действащия Изборен кодекс, приет от БСП и ДПС, показва проверка на Стандарт. По закон президентът трябва да насрочи вота след не по-малко от два месеца. В конституцията пък е записано, че максималният срок е два месеца след разпускане на предишното Народно събрание.

От думите на държавния глава и някои политически лидери датата за вота ще се определи чак следващия вторник на заседание на КСНС. Отделно са записани и срокове, в които държавният глава трябва да предложи мандат на другите парламентарно представени партии, след като кабинетът подаде оставка. Това означава, че според закона предсрочен вот може да се проведе най-рано в края на август.

Пред пленума на БСП Сергей Станишев подхвърли идея за промяна на Изборния кодекс и съкращаване на срокове. Според проф. Михаил Константинов обаче нормалният технолочен срок за произвеждане на предсрочни избори е 90 дни. "В него се включват консултациите с политическите сили, самата конституция определя 60 - дневен хоризонт. За 60 дни преди датата президентът издава указ, в който има две неща - назначаване на служебен кабинет и насрочване датата на изборите. Освен това президентът има възможност внимателно да обмисли своите действия. Сега е 10 юни, като добавим 90 дни, не се получава през юли да има избори", каза той.

От ЦИК пък заявиха, че провеждане на вот в края на юли би било изключително трудно с оглед на сроковете в закона, както и тези в конституцията, свързани с т.нар. въртележка на мандати. Но декларираха, че ако е нужно, ще проведат изборите в срока, определен от държавния глава.

Коментари

Новини Варна