IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
21:40 | 24 септември 2015
Обновен: 18:27 | 19 април 2024

МФ предлага увеличаване на акциза на горивата за отопление

Очакваният положителен ефект за бюджета е в размер на 71 млн. лв

По материала работи: Юлиян Атанасов
МФ предлага увеличаване на акциза на горивата за отопление

 

Две основни промени в сектора на горивата предлага Министерството на финансите. Едната е горивата за отопление да имат еднакъв, а не по-нисък акциз с останалите и всеки сам да може да пълни бутилката с газ на бензиностанцията, пише КРОСС. „С цел предотвратяване на възможностите за злоупотреби и отклонение от акцизно облагане, чрез неправомерно използване на тежки и маркирани горива не по предназначение - като гориво за отопление, а като моторно гориво, е предложено увеличаване на акцизните ставки за енергийните продукти, използвани като гориво за отопление, каквато е и практика в много държави от Европейския съюз. Очакваният положителен ефект за бюджета е в размер на 71 млн. лв.", каза зам.-министърът на финансите Фейзи Бекир.
От Българската петролната и газова асоциация бяха категорични, че трябва да има борба с контрабандата с маркираните горива, но възразиха срещу останалите текстове, особено срещу пълненето на газовите бутилки от потребителите, обясни Бедо Доганян от Асоциацията: „Облагането на бутилираната газ с акциз ще постави под угроза един цял отрасъл, който се занимава с безопасно бутилиране и разнасянето им по домовете. Облагането с акциз на пропан-бутана в бутилки...ние за няколко години ще изпуснем този отрасъл, което значи и безработица. Фискалният ефект от всичко това ще бъде 5 - 6 млн. лева. Срещу 5 - 6 млн. лв. предлаганите промени поставят в опасност отрасъла и живота и здравето на хората. Никой не може да пълни на бензиностанция и да бъде спокоен, че това няма да гръмне в дома му".
Румен Гечев от БСП заяви, че освен риск за хората, няма оценка за ефекта върху икономиката.
Финансовото министерство предлага от 2016 г. поетапно да започне вдигане на акциза върху цигарите. Променени ще бъдат и двата основни елемента - специфичният и пропорционалният акциз, обясни Бекир.

Коментари

Новини Варна