IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
16:38 | 27 юни 2014
Обновен: 03:01 | 10 май 2024

Мария Капон: Единни срещу натиска на Русия

Мария Капон: Единни срещу натиска на Русия

По материала работи: Юлиян Атанасов
Мария Капон: Единни срещу натиска на Русия


 Важно е, че политическата част от кризата в България вече има хоризонт с определянето на дата за избори. Това заяви председателят на Единна народна партия Мария Капон по повод постигнатото съгласие между политическите сили за насрочване на предсрочен вот на 5 октомври, пише БГНЕС. "За управляващите от БСП и ДПС и за опозицията в лицето на ГЕРБ е от ключово значение да постигнат още съгласия, свързани с успокояването на банковата истерия, подкрепа за Здравната каса и за определяне на приоритетите в Бюджет 2015. Изключително важно е и стратегическите проекти за България да не бъдат подлагани на политизация и противопоставяне, както в момента се прави с проекта за 7-ми реактор в АЕЦ "Козлодуй", предупреди Капон.
Консенсусът между политическите сили трябва да е в противовес на силния натиск, който Русия оказва на българската държава в сектор Енергетика - с цени и със сроковете за удължаването на живота на 5-и и 6-и блок в атомната ни централа. "Българският интерес в енергетиката е източниците да са сигурни, разнообразни и евтини. Кой се страхува от това да бъдем енергийно независими?" попита лидерът на Единна народна партия. По думите й цялата ни енергетика е зависима от Изтока и всичко това е абсолютно очевидно, когато трябва да се подпише споразумение за стартиране на работа по единствената неруска ядрена мощност в България. Защитата на националния ни интерес е в истинския противовес на този натиск, подчерта още Капон.

Коментари

Новини Варна