IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
18:26 | 1 юли 2014
Обновен: 04:58 | 24 април 2024

И през ум не ми минава да правя коалиция, уверен е Борисов

И през ум не ми минава да правя коалиция, уверен е Борисов

По материала работи: Юлиян Атанасов
И през ум не ми минава да правя коалиция, уверен е Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че засега и през ум не му минава да прави коалиции. „Досега винаги сме се явявали сами на избори и за радост, сме управлявали сами”, коментира той, цитиран от dnes.bg. Според него хората усещат, че ГЕРБ може да успокои страната.
Немският вариант се случи, защото десницата им победи много, немската левица призна категоричната им победа и каза, че заради стабилността са готови да подкрепят техния канцлер. Това стана в Германия – тогава седнаха и близо 3 месеца писаха промени. Ако в България имаме такава политическа култура, такава политическа класа, такива политици – всичко е възможно, коментира още той.
Лидерът на ГЕРБ призова политици и избиратели за повече мъдрост на предстоящите парламентарни избори.
Борисов коментира още, че той е спасил банките от криза и дни наред финансовите експерти на ГЕРБ като Менда Стоянова, Владислав Горанов, Делян Добрев са работили с БНБ. "Аз спасих банковата криза с всичките си експерти и се надявам, ако е вярно, че е повдигнато срещу мен обвинение, че съм я подбуждал да реагира банковата система, да реагира Асоциацията на банките. Да кажат дали за тази една седмица тежка криза не са разчитали не само на експертна, а на цялата ми помощ. Включително главният прокурор да каже как се борих да не се получи срив в банковата система. Да каже дали е вярно това, което тези хора казват. Точно обратното, молехме им се да се умирят и да не се бият помежду си", отсече Борисов.
„Ние, 4 години в най-голямата криза, дори когато съм търпял упреци, че не тегля пари от банки, съм го правил с ясното съзнание да не се получи някакъв катаклизъм. Четири години в най-голямата финансова криза само България и Германия бяха извадени от процедурите за свръхдефицит, нашето правителство остави най-ниския дефицит в Европа с нисък дълг”, похвали своя кабинет той и в същото време нападна настоящия.
„Това правителство падна с повече от 12% от нас на изборите. Сега те излязоха и сами признаха краха в здравната система. Към средата на годината има половин милиард дефицит за Здравната каса. Катастрофално е положението и в най-силния фонд в държавата – земеделие. Аз използвам като политик такива думи, защото на хората трябва да им е ясно. Месеци наред това правителство задържа цената на тока и парното, колкото и да е популистко, е изключително вредно, защото трябваше да разделят социалните помощи с реалната цена на тока”, упрекна той.
Според него много правителства преди това на ГЕРБ са направили нужното, за да има стабилна финансова система.
„Без да съм фен, многократно съм казвал, че СДС с въвеждането на валутния борд направи първото значимо нещо за стабилността на банковата ни система. След кризата 1996 - 1997 година Костов направи много и по отношение на законодателството, което беше прието. На практика то ни спаси сега. Много хора са допринесли, включително и ние, за да има стабилност в системата. А какво се получава сега? Само в националната енергийна компания има 3 млрд. лв. дефицит и сега след изборите вдигнаха цената на тока, вдигат и цената на парното. Какво ще правят кметовете сега, като вдигнаха с 11% парното?”, коментира още Борисов.

 

Коментари

Новини Варна