IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
05:10 | 3 юли 2014
Обновен: 04:58 | 24 април 2024

Президентът: Човещината и подадената ръка нямат религия

Президентът: Човещината и подадената ръка нямат религия

По материала работи: Златина Добрева
Президентът: Човещината и подадената ръка нямат религия

„Бедствието, сполетяло страната ни, показа съпричастността на българите без значение от религия и убеждения, а представителите на всички религиозни общности отвориха храмовете и сърцата си за пострадалите. Народът стана свидетел как бежанци мюсюлмани помагаха за възстановяването на православни манастири. Това се случва тук и сега, в България, и ни прави още веднъж горди с поредното доказателство, че солидарността е универсална ценност и че човещината и подадената ръка нямат религия“. Това каза държавният глава снощи в приветствието си пред участниците във вечеря ифтар, организирана по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан, цитиран от прессекретариата на държавния глава.
Росен Плевнелиев посочи, че в основата на Рамазана е мъдростта, че едно общество е силно, когато е споено от непреходната сила на състраданието и милостта, когато дарява милосърдие и доброта на бедните, на онеправданите, на самотните и на болните. Президентът подчерта, че българската нация е солидарна не само на думи и е доказала своята толерантност през вековете. „Мюсюлманската общност в България е неразделна част от тази съпричастност и хуманизъм“, каза държавният глава в словото си и припомни примера на хилядите дарители и доброволци от всички вероизповедания, които подадоха ръка на непознати в беда след катастрофалните наводнения.
„Вярвам, че подобни изпитания ни помагат да осмислим живота си. Съчувствието към изпадналия в беда, силата на обединените усилия, вярата в доброто, споделеното парче хляб, благородството да дадеш, когато и ти нямаш, са част от този смисъл. Там, където има любов, хармония и всеотдайност, нещата се случват. Нека делниците ни бъдат изпълнени с повече човещина и разбиране, нека и в трудности и в празници винаги бъдем заедно. Само така ще живеем истински и пълноценно“, призова още президентът Росен Плевнелиев.
Главният мюфтия на мюсюлманското вероизповедание Мустафа Хаджи изказа благодарност на държавния глава за организирането на вечерята ифтар, която е „явен показател за мирното съжителство между последователите на различни религии и етноси“.
„Колкото и много да е повтаряна тази фраза, добросъседството и разбирателството между нас не са нещо ново. Хората по тези земи са живели заедно векове наред, помагали са си, били са заедно в радост и беда и заедно са съхранили мира и добрите взаимоотношения“, каза в обръщението си Мустафа Хаджи. Според него няма съмнение, че събирането на религиозните водачи около една трапеза е израз на уважение към другия. „Неминуемо това ще допринесе за заздравяване на връзките между хората в цялата страна“, каза още Мустафа Хаджи, цитиран от dnes.bg.
На тържествената вечеря ифтар по случай Рамазан присъстваха Негово Светейшество патриарх Неофит и представители на всички традиционни вероизповедания в България, народни представители, дипломати, интелектуалци и общественици.

Коментари

Новини Варна