IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Политика
16:31 | 3 юли 2014
Обновен: 07:24 | 26 февруари 2024

23 - 25 юли - подходящи за оставката на Орешарски

23 - 25 юли - подходящи за оставката на Орешарски

По материала работи: Юлиян Атанасов
23 - 25 юли - подходящи за оставката на Орешарски



Премиерът Пламен Орешарски определи като подходящ момент за подаване на оставка на правителството седмицата 21 - 25 юли,съобщи dnes.bg. Той обаче уточни, че има основателни причини това да не се случи на 21 юли.
„Съвпада с отварянето на една банка и мисля, че не е добър сигнал същия ден правителството да подаде оставка“, аргументира се Орешарски в предаването на bTV "Лице в лице". С думите си премиерът визира отварянето на КТБ след поставянето й под особен надзор от БНБ. "Най-вероятно в сряда, 23 юли, в четвъртък, 24 юли, или в петък, 25 юли, парламентът ще може да гласува оставката ми”, заяви премиерът.
Във връзка с банките премиерът каза, че не вижда защо държавните мениджъри да не се поддадат на паника, както това се случи с частни компании и физически лица. От думите му стана ясно, че икономическият министър Драгомир Стойнев е спрял държавни дружества да теглят пари, поддавайки се на такава паника.
Банката, която концентрира най-много депозити, е с 15 на сто. Това означава, че вече сме влезли в регулация, съобщи той.
„БНБ отговаря за банките, не правителството. Ситуацията при двете засегнати банки беше различна. КТБ не само беше първа и изненада Централната банка, но и собствениците й не бяха активна страна по случая. Мениджърите поставиха БНБ при свършен факт – с уведомление, че нямат ликвидност. Управителят на БНБ преди това е имал уверение за достатъчно ликвидност”, коментира още Орешарски.
По думите му в ситуацията с ПИБ от БНБ се обърнали превантивно към управляващите и така е бил постигнат ефективен отговор в трудния за банковата стабилност момент.
Орешарски каза, че в кабинета му с ръководството на БНБ са обсъждани широк кръг варианти за КТБ и е приет този. Улучили сме добър вариант, той даде добри резултати, убеден е Орешарски. По думите му пари на държавата не са изразходвани до момента в КТБ.
Премиерът потвърди, че банковата ни система е стабилна, с много добри показатели. Цялото общество се справихме добре, всички, заяви още Орешарски и посочи, че е спокоен за нея, ако ние сами не създаваме паника.
Премиерът заяви, че до момента не са обсъждани имена за еврокомисар и не знае откъде са се появили твърдения, че на 16 юли в Брюксел ще го номинира.
Премиерът смята, че днес има същата подкрепа от БСП и ДПС както в началото въпреки търканията между двете партии в момента. Това, че между тях има търкания, съжалявам, не мога да ги изгладя, допълни той. Според него най-лесно е било да си тръгне и да остави страната в хаос.
Орешарски защити избора на Светлозар Лазаров за главен секретар на МВР за следващите 5 години с думите, че системата не може да бъде оставена без такъв.
Той посочи, че в края на мандата има чувствителност, но администрацията не може да спре да работи напълно и да чака изборите на 5 октомври.
Програмата на правителството, ако я отнесем към едногодишния период, почти всички ангажименти са изпълнени, подчерта Орешарски. Той напомни, че кабинетът е бил програмен и смята, че оценката за работата му трябва да се прави на база на изпълненото от програмата.
В началото на предаването стана ясно, че това е вторият опит за интервю с Орешарски днес. По-рано според водещата Цветанка Ризова той се ядосал на въпроса й къде е здравният министър Таня Андреева при положение, че има страхотно напрежение в системата. Орешарски съобщи, че вчера Андреева е била в отпуск, а „днес на семинар или конференция в Бургас или Бургаско“.
Премиерът посочи, че за изминалата година правителството е реализирало доста стабилизационни мерки, но не е успяло да промени системата на финансиране на болниците.
Към настоящия момент има същите слабости, както и през последните 14 години. Нямаше досататъчно политическа подкрепа за този тип реформи, те са тежки, каза Орешарски. Все пак според него управляващите са успели да подготвят някои елементи, които се надява следващото правителство да продължи..
„Има доста болници в лошо финансово състояние, за съжаление, самата НЗОК е в недобро финансово състояние“, каза още Орешарски, но изрази надежда годината за тях да приключи с малък дефицит.
Орешарски заяви, че за отминалата една година има незначителни движения в задлъжнялостта на НЕК и коментарите за състоянието й са политическо говорене. Премиерът посочи, че електрическата компания не е в добро състояние от 2010 година, когато задълженията й са били около 2 млрд. лева. По негови данни тоталният дълг на БДЖ е намален с близо 100 млн. лева „спрямо положението, което заварихме миналата година“.
На най-често задавания въпрос в последната година „Кой предложи Пеевски“, премиерът отговори, че това е политическо решение. „Попитайте партиите, може би ще получите по-добър отговор“, заяви премиерът и допълни, че не разбира защо този отговор не се възприема.

Коментари

Новини Варна