IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
10:18 | 5 юли 2014
Обновен: 04:59 | 24 април 2024

Станишев предлага да се избере нов лидер на БСП

Станишев предлага да се избере нов лидер на БСП

По материала работи: Златина Добрева
Станишев предлага да се избере нов лидер на БСП

Лидерът на БСП Сергей Станишев предлага на днешния пленум на левицата да се вземе решение за свикването на заседание на конгреса на 27 юли.
Станишев предлага на него да бъде избран нов председател на БСП и да бъде приета предизборната платформа на партията.
Не отстъпвам, за да седна нито на първия, нито на последния ред. Оставам в първите редици на битката. Ще застана до новия лидер, декларира той, цитиран от dnes.bg.
Според Станишев БСП е единствената партия в България в класическия и в истинския смисъл на тази дума.
При нашето управление бизнесът и икономическата среда са били най-добре. Не защото правим десни политики, а защото само икономическото развитие гарантира работни места, по-високи доходи и повече пари за социалната сфера – за майчинство, за детски, за възрастните, подчерта той.
Лидерът на левицата заяви, че има самочувствието, че е направил много. Днес БСП е фактор в европейската лява политика. Има силна младежка организация. Има подготвени и калени хора. Има и енергията да се променя и развива. Аз се гордея с това, отсече той.
Според него обаче днес БСП има нужда не само от промяна на личности, но и от преосмисляне на принципите и основите, които определят поведението на членовете й. Той попита омразата станала ли е по-силна от каузата.
Знаете ли как изглеждаме отстрани – като озверяла глутница, в която оцеляването означава да разкъсаш другия. За какво? За да делим какво? Властта, до която никой няма да ни допусне, тъкмо заради това ни поведение? Да разделим партията, която преди това ще погубим? За да се очистим, очерняйки другия? Да се отърсим от своите собствени отговорности и грешки, отстрелвайки другарите си, се обърна той към съпартийците си.
Соцлидерът беше категоричен - няма как да променим собствената си партия, ако гледаме на позициите си в нея като на търговия с власт - ти на мен, аз на теб.
„Няма как да убедим хората, че ние сме чистата партия, че работим за тях и държавата, докато всички гледат как при нас тече омерзителна, грозна борба за постове и влияние, изродена до личностно унищожение“, подчерта Станишев.
На пленума на БСП той каза още, че „има хора, които разглеждат БСП като ООД“. БСП не е и бюро по труда - това е нашата партия, заяви той.
Станишев посочи, че днес интересът и натискът към партията е особено силен - към добиване на дял, акции, влияние в БСП с цел да бъде елемент в чужди управленски конструкции.
Да, смисълът и значението на една партия е да се бори за властта, но в името на основната цел - да защити интересите и да реши проблемите на хората. А не заради властта като самоцел, като инструмент, чрез който разпределяш „порциите“, подчерта председателят на БСП.

Коментари

Новини Варна