IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Политика
21:13 | 29 септември 2015
Обновен: 07:08 | 28 март 2024

”Файненшъл таймс”: Ирина Бокова е фаворит за ООН

Има принцип, че постът трябва да се заема ротационно между регионите

По материала работи: Борис Проданов
”Файненшъл таймс”: Ирина Бокова е фаворит за ООН

 

Източна Европа трябва да се възползва от възможността да излъчи следващия генерален секретар на ООН, пише "Файненшъл таймс".


Има прецедент, който е на страната на Източна Европа пише в статията си Дейвид Кларк от "Ръша фаундейшън" (Russia Foundation), предаде БТА.

 

Има принцип, че постът трябва да се заема ротационно между регионите и тази практика бе потвърдена преди две седмици от Общото събрание с резолюция, пише Дейвид Кларк.

 

Сега сред най-големите пречки за това са в самата Източна Европа, посочва авторът, според когото за да прокара успешно своята кандидатура, всеки регион трябва да застане единно зад кандидатите, способни да спечелят подкрепата на девет от 15-те държави членки на Съвета за сигурност, включително на петте постоянни членки.

 

"Сред обсъжданите жени от Източна Европа е Ирина Бокова, сегашният ръководител на ЮНЕСКО и бивш министър на външните работи на България. Тя е смятана за фаворит. Българският премиер официално я номинира и подкрепи това лято.

 

За Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия и нейна сънародничка, също се твърди, че храни амбиции, въпреки че й липсва опит в дипломацията и ООН и вероятно ще бъде неприемлива за Русия поради съществуващите санкции на ЕС", се казва в статията.

 

Цитирани са наблюдатели, според които "Бокова е с по-големи шансове да спечели подкрепата на петте постоянни членки на Съвета за сигурност".

 

Според Дейвид Кларк, каквито и достойнства да притежава всеки потенциален кандидат, правителствата от Източна Европа трябва да започнат да се обединяват около личността, която според тях е най-вероятно да спечели широка международна подкрепа, ако искат да се възползват от възможността пред тях.

Коментари

Новини Варна