IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
14:45 | 7 юли 2014
Обновен: 04:59 | 24 април 2024

Плевнелиев: Никой няма полза от нови разделителни линии в Европа

Плевнелиев: Никой няма полза от нови разделителни линии в Европа

По материала работи: Юлиян Атанасов
Плевнелиев: Никой няма полза от нови разделителни линии в Европа


България и Русия имат вековни духовни и културни връзки и трябва да градят своето партньорство на прагматична и взаимноизгодна основа. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря на "Дондуков" 2 с министъра на външните работи на Руската Федерация Сергей Лавров, предаде dnes.bg.
Руският външен министър е на посещение у нас по повод 135-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Русия.
"В отношенията си с Русия, България изхожда от ясната позиция на своята европейска и евроатлантическа принадлежност, но заедно с това желае да изгражда прагматични отношения, основани на откритост, диалог и взаимен интерес", подчерта на срещата държавният глава.
Обща беше оценката, че активните контакти между България и Русия в областта на културата, науката и образованието са сред важните фактори за развитието на двустранните отношения. "Първото издаване на моята книга на чужд език е в България и за мен това е знак за интереса на българите към Русия", заяви руският външен министър.
Сергей Лавров благодари на държавния глава за усилията, които страната ни полага за съхраняването на военните паметници на Русия в България. "Историята е мост към бъдещето и тя трябва да се представя такава, каквато е. Историята не трябва да се манипулира", подчерта президентът Плевнелиев.
България ще продължи да подкрепя проектите, които увеличават енергийната сигурност и диверсификацията, но е важно "Южен поток" да бъде съобразен с европейското законодателство, отбеляза още държавният глава. Росен Плевнелиев подчерта подкрепата си за повишаването на енергийната ефективност в страната, с което ще се намалят значително разходите за електроенергия на българските граждани и бизнеса.
Сергей Лавров информира за позицията на Руската Федерация по отношение на кризата в Украйна, за постигнатото съгласие между външните министри на Украйна, Русия, Германия и Франция за прекратяване на огъня в югоизточната част на страната. "Всяка страна има суверенното право сама да определя своето бъдеще. Не трябва да се връщаме към политики от миналото, които подкопават доверието, разделят света на "велики сили" и "периферия" и водят до създаването на нови разделителни линии", подчерта президентът Плевнелиев.

Коментари

Новини Варна