IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
08:40 | 11 юли 2014
Обновен: 04:58 | 24 април 2024

Парламентът не успя да бутне ветото на президента за търговските вериги

Парламентът не успя да бутне ветото на президента за търговските вериги

По материала работи: Златина Добрева
Парламентът не успя да бутне ветото на президента за търговските вериги

Парламентът не успя да преодолее ветото на президента Росен Плевнелиев върху промените в Закона за защита на конкуренцията, които затягат отношенията между търговските вериги и техните доставчици.
ДПС и БСП подкрепиха отново закона, а от ГЕРБ – ветото, и така се оказа, че парламентът ще обсъжда отново нормативния акт.
Гласовете на БСП и ДПС бяха 97, а за да се отхвърли ветото, е нужно 121 народни представители да гласуват срещу него.
Депутатите си дадоха срок от три дни да правят предложения между първо и второ четене на върнатия от президента закон.
Обсъждане на ветото днес мина почти без дебат, като само трима депутати от БСП се изказаха и изложиха старите си мотиви при първото приемане на нормативните поправки.
Левият Спас Панчев настоя, че целта е да се прекратят нелоялните практики. Според него законът отразява резултатите от цялостното проучване на проблемите.
Целта е да се променят отношенията между големите търговски вериги и техните доставчици, така че да станат равноправни, а нелоялните практики на веригите да бъдат прекратени, заявиха още от левицата.
Според президента Росен Плевнелиев обаче промените в Закона за защита на конкуренцията, чрез които се променя Законът за храните, са минали без оценка на въздействието им върху потребителите и няма яснота дали ще предизвикат поскъпване на хранителните стоки.
Голяма част от измененията са неясни, което може да доведе до хаос в отношенията между търговците на храни и техните доставчици. Освен това създават предпоставки за административен произвол, както и риск от създаване на картел, посочи държавният глава.
"Някои от измененията вместо да предотвратят нелоялни търговски практики, ще затруднят търговския оборот ще повлияят негативно върху развитието на икономиката", смята Росен Плевнелиев.
Държавният глава отбеляза, че законът въвежда "забрана за злоупотреба с по-силна позиция при договаряне“, но не дава ясна дефиниция за неговата същност.
Кое предприятие е с по-силна позиция при договаряне, се определя на база на методика, приета от КЗК, но според Плевнелиев правната уредба по този въпрос трябва да се съдържа в закона и не може да бъде замествана от акт на комисията.
С промените в Закона за защита на конкуренцията в Закона за храните се създават специални изисквания за търговец на храни с общ оборот за предходната година над 50 милиона лева и те ще са длъжни да изготвят типови договори или общи условия, и да ги публикуват на интернет страницата си, пише dnes.bg.
От президентството посочват обаче, че остава неясно как и защо законодателят е избрал критерия 50 млн. лв. оборот за предходната година.

Коментари

Новини Варна