IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Политика
09:00 | 11 юли 2014
Обновен: 04:59 | 24 април 2024

НСО сваля охраната на Станишев до 2 седмици

НСО сваля охраната на Станишев до 2 седмици

По материала работи: Златина Добрева
Делото срещу Сергей Станишев тръгва на 18 март

До 15 дни ще бъде свалена охраната от НСО на бившия депутат Сергей Станишев. Това съобщи пред БНР директорът на службата за охрана генерал Ангел Антонов. Генералът не уточни причината за поставената охрана на лидера на левицата. Той допълни, че петима са политиците у нас, за които има заплахи и на които НСО е осигурила гардове, като те са извън тези, за които по закон се осигурява охрана от службата.
Сигнал за заплаха е имало и за Делян Пеевски, междуведомствената комисия се е съгласила да му бъде осигурена охрана, но лично депутатът се е отказал от нея, разказа шефът на НСО. Пеевски не е сред хората, които подлежат по закон на задължителна охрана и има правото да се откаже от нея, уточни ген. Антонов.
Генерал Антонов обясни, че съгласно правомощията си НСО задължително охранява президента, премиера, председателя на НС, вицепрезидента, председателя на КС, главния прокурор, председателя на ВКС и омбудсмана.
При повишена степен на застрашеност службата осигурява лична охрана и на министри, депутати, на кмета на Столична община, членове на Сметната палата, както и на лица, заемали длъжността президент, премиер, председател на НС и техните семейства. Междуведомствена комисия определя дали има повишена степен на заплаха и разрешава нейното отпускане, допълни той.
Генерал Антонов съобщи, че след поемането на институцията си от своя предшественик Тодор Коджейков няма да прави резки завои, а само ще надгражда създадената от него база.
Коджейков подаде оставка на 27 февруари т.г. по „лични причини“. За напускането му съобщи президентът Росен Плевнелиев. Коджейков беше освободен с указ от 30 май и на поста беше назначен генерал-лейтенант Ангел Антонов.
Относно това, че назначаването му не е съобразено с възрастта му, генерал Антонов обясни, че има близо 20 години стаж във военните структури на МВР, от които 5 години е бил зам.-директор и директор на СДВР и категорично отрече да е политическо назначение. „Аз съм професионалист в кариерата си“, отсече той.
Шефът на НСО заяви, че лоялността към институцията е основно изискване, тя е ключов фактор за кариерното развитие на служителите му в отговор на въпрос, че в последните години гардове на институцията са работили като охрана и понякога са пазили хора със съмнителен имидж.
„Предстои да бъдат въведени тестове за интегритет. Служителите са офицери и сержанти, които се ползват с правата и отговорностите по Закона за отбраната и въоръжените сили. Така ще бъде до приемането на специален закон“, обясни шефът на НСО.
Генералът увери, че служителите на НСО, за които има информация, че работят нерегламентирано, ще бъдат уволнявани.
Той съобщи, че новият GSM оператор ще бъде изграден на честота на НСО. Освобождаването на честотата трябва да стане до 2015 г.

Коментари

Новини Варна