IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Политика
17:11 | 18 юли 2014
Обновен: 04:59 | 24 април 2024

Вигенин: Кристалина Георгиева няма шанс за дипломат №1 на ЕС

Вигенин: Кристалина Георгиева няма шанс за дипломат №1 на ЕС

По материала работи: Ставри Таргов
Вигенин: Кристалина Георгиева няма шанс за дипломат №1 на ЕС

Намирам за напълно адекватно това правителство да предложи българския еврокомисар, коментира министърът на външните работи Кристиан Вигенин пред журналисти в Кутаиси, Грузия.

Аргументите, че този кабинет скоро си отива, важат със същата сила за едно техническо правителство, назначено от президента, което ще управлява между два или три месеца, отбеляза Вигенин.

Според него не може да се каже, че има противоречия между изразената от премиера Пламен Орешарски позиция за кандидатурата на Кристалина Георгиева за върховен представител по външните отношения на ЕС и тази на БСП.

Не мога да кажа, че има противоречия, защото сме коментирали този въпрос с премиера преди отминалото заседание на Европейския съвет и доколкото се беше създало впечатление, че Кристалина Георгиева има реален шанс да получи този пост, никой българин, още по-малко представител на българското правителство, не може да си позволи да не подкрепи една такава възможност, посочи Вигенин.
Според него след заседанието от онзи ден „вече е напълно ясно, че Кристалина Георгиева няма шанс да получи този пост - във връзка с преговорите между политическите сили на европейско равнище той ще бъде за социалистите. Затова вместо да подвеждаме оттук нататък българските граждани с поддържането на подобна надежда, мисля, че е време политическите сили заедно с премиера да седнат, да обсъдят внимателно какво е най-доброто за България решение оттук нататък“, посочи Вигенин.

Той припомни, че очакването на новия председател на ЕК е българската кандидатура, както и кандидатурите на останалите страни членки, да бъдат представени по възможност до 30 юли.

Кристиан Вигенин потвърди, че името му е едно от тези, които се обсъждат в рамките на БСП, но подчерта, че решението по този въпрос е на правителството и в голяма степен на премиера.

Каквото и да е решението, е хубаво да има един разговор не само кой точно да бъде представителят на България, а и кой е реалистичният и полезният за България ресор, коментира той.

Вигенин допълни, че понякога ресори, които изглеждат престижни, какъвто е на върховния представител по външната политика, всъщност дават твърде ограничени възможности за държавата, от която е излъчен този представител. Понякога ресори, които изглеждат не чак толкова важни, могат да се окажат по-съществени за страна като България, коментира Вигенин. Не искам да предпоставям дискусията, но трябва да подходим разумно, без емоции, посочи той.

Кристиан Вигенин е на посещение в Грузия, за да присъства на ратификацията на Споразумението за асоцииране на Грузия с ЕС.

Черно море

 

Коментари

Новини Варна