IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Политика
15:53 | 19 август 2014
Обновен: 04:29 | 15 април 2024

Министър Иванов все пак взе съдия Адамова на служба

Министър Иванов все пак взе съдия Адамова на служба

По материала работи: Юлиян Атанасов
Министър Иванов все пак взе съдия Адамова на служба



Правосъдният министър Христо Иванов все пак взе в екипа си съдия Аглика Адамова, която премиерът Георги Близнашки отказа да назначи за зам.-министър, пише dnes.bg. Адамова няма да е заместник на Иванов, но ще е част от работна група в министерството с няколко задачи в областта на правосъдието.
Съдията беше номинирана за зам.-министър от Иванов, но срещу кандидатурата й се чуха критики. Стана ясно, че баща й, ректорът на Свищовския университет Величко Адамов, е имал близки отношения с Красьо Черния. Иванов я защити с тезата, че „да говорим за това чий син е, е срамно“. Премиерът Георги Близнашки пък обясни, че не е назначил Адамова за зам.-министър не защото има претенции към нея, а защото смята, че „магистратите трябва да се развиват в рамките на съдебната система и по изключение да встъпват в изпълнение на политически функции".
Сред задачите на работната група, в която влиза Адамова, са текстовете в Закона за съдебната власт, чиито промени се подготвят, обясни Христо Иванов на първата си пресконференция като министър.
Сред приоритетите на екипа си министър Иванов нареди и решаването на сградния проблем на Софийския районен съд. Помещенията на бул. "Княз Борис Трети" няма да могат да се използват скоро. „Въпреки че има експертиза, която твърди, че сградата е устойчива, се налага допълнително укрепване на подовете на съдебните зали. Това може да стане с обществени поръчки“, обясни заместникът на Иванов - Петко Петков, доскоро съдия именно в Районния съд.
Министърът обеща, че с диалогичен тон, а не с конфронтация, ще подходи в отношенията си с Висшия съдебен съвет. „Фактът, че утре съветът ще демонстрира системата си за гласуване, се тълкува като признаване на имиджов проблем“, смята служебният министър.
Сред водещите приоритети Иванов посочи актуализиране на стратегията за съдебна реформа, прецизиране на теоретико-практически изпит за придобиване на юридическа правоспособност и процедурата за номинации за съдия в Съда по правата на човека в Страсбург. Проблемни области са детското правосъдие, съдебните заседатели. електронното правосъдие.
Иванов е оптимист, че ще се реши финансовият проблем с недостига на средства в съдебната система.

Коментари

Новини Варна