IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
05:34 | 29 август 2014
Обновен: 05:02 | 24 април 2024

10 сигнала има вече в ЦИК за некоректно ползвани лични данни

10 сигнала има вече в ЦИК за некоректно ползвани лични данни

По материала работи: Златина Добрева
При чести избори чиновниците не работели

Десетина сигнала за неправомерно използване на личните данни в подписки на партии има вече в ЦИК.
Чрез интернет гражданите могат да проверят дали фигурират в подписките за подкрепа на партиите и коалициите, а от 2 септември - и на независимите кандидати.
Отнесли сме ги до Комисията за защита на личните данни, каза говорителят на комисията Камелия Нейкова. На интернет страницата на комисията има образци на жалба, за тези, които искат да депозират такава.
Експериментално машинно гласуване ще се състои в общо 300 секции в пет изборни района, е решила ЦИК.
Три неправителствени организации са подали молби за регистрации на наблюдатели, а броят на регистрираните от тях наблюдатели към момента е 91. Срокът за регистрация на наблюдателите изтича в деня преди изборите.
Членът на ЦИК Цветозар Томов каза, че на този етап подготовката на изборите протича нормално, предаде БТА. Томов отхвърли тезата на проф. Михаил Константинов за грешка в методиката за преброяването на гласовете при предстоящите избори.
Предварителните списъци на ГД ГРАО отразяват постоянния адрес на българските избиратели и съгласно писмо от 22 август съдържат 6 931 855 избиратели.
В числото са включени и българите, живеещи в чужбина. В хода на кампанията хората, които заявят желание да гласуват в чужбина, ще бъдат отписани от тези списъци.
"Това е един проблем, който от много време насам съпътства българските избори - обстоятелството, че списъците са по постоянен адрес, а много хора гласуват по настоящ адрес", коментира Томов. Затова, докато методиката не се промени законодателно, положението ще е това, добави той. По данни от последното преброяване населението на България е 7 364 570 души.
Ако един човек живее извън България, а иска да гласува в страната или обратното, то той подава заявление и е заличен от единия от двата списъка, в който фигурира. Хората, които живеят извън България, но са на Балканския полуостров, при гласуването си в изборния ден подписват декларация, че не са упражнили правото си на глас другаде и носят наказателна отговорност за неверни данни, обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев, цитиран от dnes.bg.

Коментари

Новини Варна