IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
14:01 | 17 септември 2014
Обновен: 02:47 | 15 април 2024

В чужбина ще гласуват в 427 секции в 59 държави

В чужбина ще гласуват в 427 секции в 59 държави

По материала работи: Златина Добрева
Пробват въвеждането на задължително гласуване и без промяна на Конституцията

На 5 октомври ще се гласува в 427 избирателни секции в 59 държави, обяви днес говорителят на Централната избирателна комисия /ЦИК/ Александър Андреев, цитиран от БТА.
Обичайно най-голям брой секции ще бъдат разкрити в Турция – 136, в 85 населени места. Във Великобритания броят им е 40, в Испания - 4, в Германия - 19, в САЩ - 42.
ЦИК е определила и районите за експериментално гласуване, които са пет с общо 300 секции - Кюстендил, Дупница и Сапарева баня; Пернишки; Плевенски; 17-и МИР-Пловдивски и 24-ти МИР-София. Определен е и спечелилият конкурс за доставка на машините за експериментално гласуване - "Сиела", каза той.
ЦИК е взела днес и решение за начините на сгъване на изборната бюлетина, което дава по-голяма свобода и чиято цел е да бъде гарантирана тайната на вота, обясни Андреев. На членовете на секциите са дадени указания за оказване на евентуална помощ на гласоподавателите.
Към момента регистрираните наблюдатели към български неправителствени организации са 1551, каза още Андреев. В ЦИК има подадени заявления за регистриране на три международни организации - ОССЕ, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и Парламентарната асамблея за Черноморско сътрудничество, с общо 53-ма наблюдатели.
На 778 души е отказана регистрация, над 4000 чакат.
На 20 септември изтича срокът за подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес, както и за подаване на заявление за издаване на удостоверение за гласуване на друго място.
До 22 септември е крайният срок, в който ЦИК ще назначи секционните избирателни комисии в чужбина, до 24 септември - подвижните секции.
Цветозар Томов обясни условията и реда за социологическите проучвания - екзитпол. Той каза, че засега няма регистрирана нито една социологическа агенция.
"Няма да бъде разрешено от ЦИК по никакъв начин, дори и косвен, да се съобщават текущи междинни данни от изборите преди приключването на изборния ден", заяви Томов. Той припомни, че на миналите избори за подобни прояви ЦИК е санкционирала пет-шест медии и изрази надежда на 5 октомври да няма поводи за това, пише dnes.bg.
След приключване на изборния ден социологическите агенции ще могат официално да съобщят резултатите от изборите.

Коментари

Новини Варна