IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
08:59 | 19 септември 2014
Обновен: 01:44 | 15 април 2024

Бюлетините поемат към чужбина – с кола и самолет

Бюлетините поемат към чужбина – с кола и самолет

По материала работи: Златина Добрева
Бюлетините поемат към чужбина – с кола и самолет

Бюлетините за изборите на 5 октомври потеглят днес към консулствата и посолствата ни в чужбина. Те ще стигнат дотам, транспортирани с кола или самолет. Това стана ясно от изявление на зам.-министъра на външните работи Катя Тодорова пред БНР.
Тя обясни, че бюлетините за 193 секции ще бъдат транспортирани с автомобилен транспорт на Външно министерство и ще бъдат придружавани от дипломатически куриери.
По командировани служители ще бъдат изпратени книжа в 154 секции, а чрез куриерска фирма бюлетините ще стигнат до 79 избирателни секции извън страната, стана ясно още от думите на Тодорова.
Автомобилният транспорт ще бъде използван за транспортиране на книжата в близките държави в Европа. До останалите континенти те ще бъдат пренесени със самолет.
Отговорност за охраната на бюлетините ще носи МВнР. Зам.-външният министър обясни, че в Турция, където има най-много избирателни секции, пратката ще бъде посрещната на границата от консулски служители и ще бъде съпроводена с конвой на турската полиция.
"Дипломатическата пратка се опакова по специален начин и е обезпечена с печати, които гарантират нейната неприкосновеност. Също така тя се описва в определени протоколи, които се носят от дипломатическите куриери. Книжа могат да носят само служители, които имат дипломатически паспорт", обясни Тодорова.
На тези избори ще бъдат открити максимален брой секции в чужбина – 427.

Коментари

Новини Варна