IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Политика
08:39 | 23 септември 2014
Обновен: 16:35 | 25 март 2024

ЦИК отрече да разкрива секции, нарушавайки закони

ЦИК отрече да разкрива секции, нарушавайки закони

По материала работи: Златина Добрева
Огромен наплив от гласуващи във "Възраждане"

ЦИК не е взела решение за разкриване на нито една изборна секция в нарушение на нормативната уреда, категорична е Камелия Нейкова, говорител на комисията.
Тя отрече твърденията на Валери Симеонов от Патриотичния фронт, който обвини ЦИК, че си затваря очите и не чете закона и дава привилегия на ДПС, разкривайки нови изборни секции в Турция.
"Няма нито една избирателна секция, която да е разкрита с решение на ЦИК и тя да е в противоречие със закона. Ние нямаме правомощия за преценка дали да се разкрива или да не се разкрива секция. Това се извършва само и въз основа на фактически обстоятелства - дали има подадени заявления от избиратели, дали в места, където в предходни 5 г. са провеждани избори и са гласували поне 100 души. Секции могат да бъдат откривани и по предложение на дипломатическите ни представители в различните държави”, поясни Камелия Нейкова по Нова тв.
По думите й действително ВАС е извършил проверка в интернет страницата на ЦИК за местата, където се разкриват т. нар. автоматични секции, които са тези, където са гласували 100 души в предходните пет години.
Според закона сега те се разкриват дори и да няма подадено нито едно заявление.
„Само че тук непълнотата се съдържа в това, че може би съдът не е погледнал, че това наше решение на 18 август е изменено поради допуснати технически неточности. Те са проверили само едната таблица, а не и другата. Става въпрос за непълнота при изясняване на фактическата обстановка”, обясни говорителят на ЦИК.
"Така че за тези осем секции, за които става въпрос и където се говори, че има подадено само едно заявление за гласуване и ние въз основа на него сме разкрили секции, не отговаря на истината”, заяви още тя, цитирана от dnes.bg.

Коментари

Новини Варна