IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
17:26 | 28 септември 2014
Обновен: 05:02 | 24 април 2024

По Валери Петров: Плевнелиев критикува предишното управление

По Валери Петров: Плевнелиев критикува предишното управление

По материала работи: Слав Велев
По Валери Петров: Плевнелиев критикува предишното управление

Президентът Росен Плевнелиев влезе тежко в предизборната надпревара само седмица преди предсрочните избори. Държавният глава използва инициативата на културното министерство за четене на открито, за да отправи в мерена реч тежки критики към последното управление на страната. Плевнелиев прочете стихче, свързано с лъжи, фалш и "беда за околната среда" с уговорката, че е тематично за последните две години. За целта президентът бе подбрал текстове от книгата на Валери Петров "Пет приказки".

Той обвини доскорошните управляващи, че нарочно и изначално са сбъркали бюджета за тази година, заради което сега се налага спешна актуализация. Плевнелиев не отрече, че цифрите в проекта на актуализацията са стряскащи, предаде news.bg.

По думите му съзнателно и умишлено в бюджет 2014 са планирани два милиарда отгоре приходи, които нямало как да се случат, за да може да се изхарчат удобно повече пари.

В началото на годината се прави нов Закон за МВР, обещават се 160 милиона лева за повече заплати на 60 000 служители, а в бюджета няма нито лев, възмути се държавният глава. За него положението с еврофондовете е същото.

Според Плевнелиев дебатът за дълга, който трябва да изтеглим, ще се случи в парламента, но е важно, когато държавата е нестабилна и има шанс след изборите да има допълнителни турболенции, да имаме достатъчен резерв.

Пожелавам си много бързо да заработи Народното събрание и да се сглоби правителство, тогава ще чуем крайната институция в държавата, сподели президентът. Той обеща две неща - служебното правителство да каже истината за всичко, а той самият да работи за максимално бързо сформиране на правителство.

Припомняме, вчера финансовото министерство потвърди официално и обяви подробности около подготвения от служебния кабинет проект за актуализация на бюджета за 2014 година.

Това предполага нов държавен дълг в размер на 4,5 млрд. лева, както и достигане на дефицита по държавния бюджет до 3,6 % от прогнозния БВП, а този по консолидираната фискална програма до 4 % от прогнозния БВП.

Коментари

Новини Варна