IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
10:25 | 5 октомври 2014
Обновен: 13:39 | 25 март 2024

30 сигнала за нарушения в ЦИК за 5 часа

30 сигнала за нарушения в ЦИК за 5 часа

По материала работи: Златина Добрева
30 сигнала за нарушения в ЦИК за 5 часа

Над 30 жалби и сигнали за нарушения са постъпили в ЦИК от 6 до 11 часа. Това обяви говорителят на комисията Камелия Нейкова, цитирана от „Фокус”.  Тя съобщи, че най-много са сигналите, свързани с провеждане на предизборна агитация от партии или отделни кандидати, които участват във вота.
Сигналите са препратени по компетентност на РИК, тъй като са свързани с констатиране на такива нарушения в отделни изборни райони. „РИК може своевременно да постанови решение и да преустанови продължаването на такива нарушения”, поясни Нейкова.
Друга част от сигналите са свързани с огласяване на допитвания до общественото мнение от медии. Говорителят на ЦИК припомни, че това е нарушения на Изборния кодекс и че данни за това как гласуват избирателите може да се оповестяват след приключване на изборния ден. Избирателната комисия вече е съставила акт за нарушение на една от медиите и проверява останалите.
Има и доста сигнали, които са свързани с оплаквания на избиратели от неизпълнение на процедурата за гласуване от страна на секционните комисии. В сигналите или членовете на СИК не са откъснали номера на бюлетината, което трябва да стане след гласуване, откъснато е например преди това, или бюлетината е била предварително откъсната.
„Това са все нарушения, които не водят до недействителност на гласа на конкретния избирател”, обясни още Нейкова, цитирана от dnes.bg.

Коментари

Новини Варна