IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Политика
07:42 | 8 октомври 2014
Обновен: 18:51 | 25 март 2024

Реформаторите няма да подкрепят правителство на малцинството

Реформаторите няма да подкрепят правителство на малцинството

По материала работи: Златина Добрева
Реформаторите няма да подкрепят правителство на малцинството

Нито един депутат от Реформаторския блок няма да подкрепи правителство на малцинството на ГЕРБ. Това заяви Петър Москов от РБ в ефира на Нова телевизия.
„Това означава, че с 84 народни представители не можеш да направиш правителство", поясни Москов.
Той бе категоричен, че коалиция между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт може да се случи на базата на ясно разписани приоритети и с ясното съзнание, че това не е силно реформаторска коалиция. По думите му възможността държавата да бъде преведена успешно „следващите 2 години, до съвместно провеждане на парламентарни и президентски избори”, е да има минимум тройна коалиция между тези три партии.
„Няма да участваме в съставяне на правителство на малцинството с плаваща подкрепа – веднъж от ДПС, веднъж от БСП“, допълни Москов. Той заяви още, че Реформаторите ще влязат в коалиция, която да изолира БСП от политическата власт и да „изстърже“ ДПС от икономическите лостове за управление на държавата.
Москов критикува лидера на Движение „България на гражданите“ Меглена Кунева, че би приела кабинет на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов. „За мен е неразбираемо как госпожа Кунева от позицията на безспорно големият си опит като преговарящ може да не знае, че когато влизаш в преговори, ти влизаш с пълния набор от искания, а не се предаваш предварително“, категоричен бе Москов. По думите му Кунева не трябвало да се предава преди преговорите.
Москов определи темите за административната реформа, съдебната система, сигурността и здравеопазването като важни за Реформаторския блок. Другите важни въпроси били отношението към "Южен поток", спасяването на КТБ с пари на данъкоплатците и дали ще се строи нова ядрена мощност.
По думите на Москов изборите са повдигнали въпроса какви да са параметрите на промяната. Въпреки това според него разговорът в публичното пространство е различен. „Все едно изборите са били референдум „за“ или „против“ Борисов“, заяви той, цитиран от dnes.bg. Москов беше категоричен, че личността на бъдещия премиер трябва да бъде консенсусна.

Коментари

Новини Варна