IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
08:56 | 9 октомври 2014
Обновен: 23:31 | 24 април 2024

Още двама 9/9 от ГЕРБ и един 18/18 от ДПС се отказаха от НС

Още двама 9/9 от ГЕРБ и един 18/18 от ДПС се отказаха от НС

По материала работи: Златина Добрева
Още двама 9/9 от ГЕРБ и един 18/18 от ДПС се отказаха от НС

Още трима новоизбрани депутати се отказаха доброволно от парламента със заявление до ЦИК. Двама от тях са избрани по схемата 9/9 от ГЕРБ, а един по системата – 18/18 от ДПС. Става дума за кандидати, чиито номера в партийната листа са съвпаднали с номера на бюлетината на формацията им. На тези избори ГЕРБ бяха с номер 9, а ДПС с номер 18.
Заради новия вид на бюлетините много от избирателите са се презастраховали и са зачеркнали номера на партията и в полето за преференции. Така кандидатите със съвпадение на номерата са получили силен преференциален вот погрешка. Заради това от дъното на листите, те са се качили на избираеми позиции.
Вчера ЦИК заличи кандидата 9/9 от плевенската листа на ГЕРБ Дочко Димитров Дочев. Той беше избран за депутат, след като се качи от девета на втора позиция, но подаде заявление за отказ от парламента.
Късно снощи Централната избирателна комисия публикува новите решения. Тя заличи кандидатите 9/9 Петко Борисов Ненов от Сливенската листа на ГЕРБ и Стилиян Димитров Митев от листата на партията в Добрич.
Освен кандидати на ГЕРБ от парламента се отказват и депутати от ДПС. Алеко Тодоров Атанасов, който бе номер 18 в листата на движението във Варна, също подаде заявление да бъде заличен и ЦИК е одобрила искането му.
От решенията на комисията става ясно и че Ангел Джамбазки от ВМРО също се отказва от парламента, въпреки че е избран за депутат от два района – София и Благоевград. Джамбазки е евродепутат и е предпочел да остане в Брюксел.
dnes.bg

Коментари

Новини Варна