IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
10:50 | 15 октомври 2014
Обновен: 05:05 | 24 април 2024

Новите депутати с първо заседание на 27 октомври

Новите депутати с първо заседание на 27 октомври

По материала работи: Златина Добрева
Новите депутати с първо заседание на 27 октомври

Президентът Росен Плевнелиев ще свика учредителното събрание на 43-тото Народно събрание на 27 октомври от 14 часа. Това съобщи самият той след продължили над два часа консултации с представители на парламентарно представените политически сили.
След като се структурира парламентът, държавният глава ще връчи мандата за съставяне на правителство на ГЕРБ.
Преди това ще проведе консултации с партиите максимално бързо, които ще бъдат детайлни и ще бъде дискутирано всичко, което е важно за държавата и за парламента.
„Имаше идеи да се свика учредителното събрание на 22 октомври, което е максимално бързо, други предоставиха достатъчно аргументи за 28 и 29 октомври, но за мен това е добра дата и моят аргумент е, че има много спешни задачи, но най-важната е парламентът да тръгне с летящ старт, с добре подготвени решения, а не веднага след неговото учредително събрание да има проблеми и неразбирателство. Има много работа през първите дни и за да се свърши, тя трябва да се подготви преди това – да се намери консенсус за ръководството на парламента, за комисиите за правилника“, мотивира се Плевнеливев.
Според него е много важно Народното събрание да е стабилно и да избере правителство, което той смята, че ще се случи скоро.
По думите му всички са наясно, че спешните мерки пред парламента са актуализацията на бюджета, както и подготовката на този за следващата година, и решаване на казуса с КТБ.
„Има и други спешни въпроси, по които дискутирахме, както и някои европейски директиви като тази за гарантирането на влоговете до 100 000 евро, някои спешни мерки в енергетиката. Дебатът по тези спешни мерки има единствената цел да гарантираме плавен преход и добра стиковка за летящ старт на парламента и правителство, каквото си пожелаваме“, добави той.
На срещата е договорено парламентарните групи в новия парламент да получат доклад с актуалните данни на изпълнението на бюджета за тази година, за да вземат аргументирано решение дали се налага актуализация, която според държавния глава е необходима.
Освен това БНБ ще изпрати на новите депутати повече информация, нужна им за дебата за взимане на спешното решение на казуса с КТБ.
Плевнелиев призна, че е апелирал към парламента да стартира работа си, като приеме декларация за приоритетите си.
„Призовах за такава и последния парламент, но не се случи и вижте какво стана“, припомни той.
На днешната среща обаче е било единно мнението, че такава декларация трябва да бъде инициирана от управляващото мнозинство в парламента.
Президентът е призовал депутатите от новия парламент да приемат и декларация за широко политическо съгласие за реформи, които според него не могат повече да бъдат отлагани.
„Те са повече от ясни – здравеопазване, енергетика, правораздаване, сектор "Сигурност". Има консенсус, че реформите трябва да се проведат и ще се радвам, ако се приеме декларация и за това“, заяви Плевнелиев.
Той декларира, че вратата на президентската институция е отворена за всички парламентарно представени сили и ще продължи с конструктивния подход на разговори, но няма да работи по създаването на каквито и да е формации и коалиции.
„Свиках днешните разговори с идеята да поставим началото на 43-тото Народно събрание в дух на диалог, на зачитане на различните мнения и държавният глава да даде своя принос в този нов подход. Искам да се ръководя от това, което е важно за държавата, да структурираме работещ парламент и да дадем възможност и решения на партиите от него да съставят стабилно правителството“, призна държавният глава.
Той добави, че в правомощията му е сам да вземе решение и да определи датата за първото заседание на парламента, но иска в качеството си на президент да даде пример за диалог и за добър тон.
„Вярвам, че трябва да оставим този тон на противопоставяне и на видяната агресия в миналото, имаме важни задачи, които стоят пред държавата“, коментира Плевнелиев.
Накрая той похвали и консултациите, които ГЕРБ инициира с останалите формации в парламента в опит за сформиране на коалиционно правителство със споделена отговорност.
„Приветствам стартиралите разговори, впечатлен съм от добрия тон“, заключи президентът, цитиран от dnes.bg.

Коментари

Новини Варна