IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Политика
17:48 | 18 ноември 2015
Обновен: 05:38 | 23 март 2024

ДАНС създава ново звено, следящо за терористи във въздуха

Това решиха депутатите от вътрешната комисия, нужни са 4 млн. лв. за дейността му

По материала работи: Борис Проданов
ДАНС създава ново звено, следящо за терористи във въздуха

В родното ФБР се създава Национално звено за получаване и обработване на резервационни данни на пътниците в България, превозвани по въздух. Това решиха депутатите от вътрешната парламентарна комисия, приемайки на първо четене промени в Закона за ДАНС ("за" бяха 11 от членовете, двама от левицата се въздържаха).


Има финансова обосновка за този проект, сподели председателят на ДАНС Димитър Георгиев, цитиран от нюз.бг. Въпреки това се оказва, че не са предвидени пари за звеното. Иначе нужните средства били одобрени от властта. Не е ясно дали родното ФБР ще ги получи и кога. 4 милиона лева допълнително към бюджета си иска ДАНС, за да подсигури финансово новото звено. Допълнителното поискано финансиране е и за други разходи на Агенцията. Допълнителните пари са и за борба с тероризма. В момента подобни проекта се изпълняват в 14 държави-членки на ЕС, обясни Димитър Георгиев.


Очаква се звеното да бъде оперативно през юли 2016, като предстоят тестове в агенцията за готовността му за работа. Изброени са органите, имащи право да получават PNR данни и резултати от тяхното обработване - Националният контратерористичен център, Агенция "Митници" към министъра на финансите, Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", Главна дирекция "Гранична полиция", Главна дирекция "Национална полиция" и дирекция "Международно оперативно сътрудничество" на Министерството на вътрешните работи (МВР), специализираните и териториалните дирекции на ДАНС, органите на досъдебното производство и съдът.


Уредени са два начина за предоставяне на данните от Националното звено на компетентните органи: незабавно - при съвпадение по предварително определени критерии; след запитване до Националното звено. Красимир Янков от БСП се смути, че засега родното ФБР няма пари за новото звено. Затова и червените щели да се въздържат при гласуването на проекта. Финансовото обезпечаване на ДАНС в тази среда е необходимо, категоричен бе социалистът.


През 2013 г. стартира Проект "Създаване на Национално звено за събиране и обработване на резервационни данни на пътниците в Република България", осъществяван с финансовата подкрепа на Специфична програма "Превенция и борба с престъпността" на Европейската комисия. Бенефициент по проекта е Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).


В проекта се предвижда Националното звено да бъде изградено като част от структурата на агенцията. Резервационните данни на пътниците (Passenger Name Record - PNR данни) представляват информация, предоставена от пътниците и събирана и съхранявана от въздушните превозвачи. Те включват информация, като дата на резервация/издаване на билета, планирана(и) дата(и) на пътуването, имена на пътника, дата на раждане, адрес и координати за връзка, информация относно плащането, данни за пълния маршрут на предвиденото пътуване, пътническа агенция или пътнически агент, данни от самолетния билет, всички събрани предварителни данни за пътниците (API данни) и др.


Използването на информацията за пътниците, събирана от авиопревозвачите, е важен инструмент за осъществяване на превенция, установяване и разследване на престъпления и наказателно преследване на извършителите. Анализът на резервационните данни на пътниците (Passenger Name Record - PNR) подпомага идентификацията на високорискови пътници, непознати до момента на компетентните органи, в контекста на борбата с тероризма, трафика на наркотици, трафика на хора, сексуалната експлоатация на деца и други тежки престъпления.


През последното десетилетие в Европейския съюз (ЕС) и в други части на света се увеличава тежката и организираната престъпност. В същото време терористи и терористични организации съществуват както на територията на ЕС, така и извън границите му. Терористичните атаки в Съединените щати през 2001 г., неуспешният терористичен опит през август 2006 г. за взривяване на няколко самолета от Великобритания за САЩ и опитът за терористичен акт на борда на самолет от Амстердам за Детройт през декември 2009 г. показаха възможностите на терористите да организират атаки срещу международни полети в която и да е държава.


Сериозната загриженост за световната сигурност, предизвикана от бруталното насилие, упражнявано от терористичната организация "Ислямска държава", предизвика Организацията на обединените нации да препоръча през 2014 г. на държавите да променят наказателното си аконодателство. Терористичната заплаха, която произлиза от джихадистите от Европа, присъединяващи се към "Ислямската държава", расте постоянно. Те пътуват свободно от държавите членки, в които живеят, през територията на ЕС, за да се влеят в терористичната организация, да участват в подготовката и в осъществяването на терористични нападения, също както джихадистите от други подобни терористични групи.


Тяхното участие в насилствени действия в Сирия и Ирак несъмнено увеличава интензитета, продължителността и ожесточеността на конфликта. Тези граждани на ЕС представляват и сериозна заплаха за държавите си на произход, за държавите, през които те пътуват към зоните на конфликт, а също и за държавите, през които те се завръщат обратно. Всички анализи и оценки недвусмислено сочат, че действията на организираната престъпност включват най-често международни пътувания, обикновено насочени към трафик на хора, наркотици или други незаконни стоки, а тероризмът има подчертано трансграничен характер и маршрутите на терористите преминават множество национални граници.
Към момента на ниво Европейски съюз е в ход диалог по създаване на национални PNR звена и европейска PNR система. Предложението на ЕС за Директива за събиране и обработване на резервационни данни за пътниците е част от мащабната програма за осигуряване на по-добра защита на европейските граждани от заплахи срещу тяхната сигурност.

Коментари

Новини Варна