IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
21:44 | 4 декември 2015
Обновен: 05:12 | 24 април 2024

Държавни жилища купени от лица, които не отговарят на закона

Данните са за периода 1997-ма до 2015 г.

По материала работи: Борис Проданов
Държавни жилища купени от лица, които не отговарят на закона

170 държавни жилища са продадени на хора, заемащи публични длъжности в държавните институции. Данните са за периода 1997-ма до 2015 г. Много сигнали за тази практика са предадени на прокуратурата, стана ясно след заседанието на парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси. Председателят на комисията Валентин Николов уточни, че 57 държавни жилища са продадени в София. Лицата, които са ги получили, най-често не са отговаряли на изискванията на закона: За 4-членно семейство по Закона за държавната собственост е определена площ до 55 квадратни метра. 

 

Продадени са обаче жилища на лица, които са притежавали собствени апартаменти, разпоредили се с тях няколко месеца преди да получат държавен апартамент. Стойностите, на които са продавани жилищата, са значително занижени. определеното ,лице получава облагодетелстване и значително по-ниска цена от действащия пазар. Продадени са жилища на несемейни младши експерти, на неекспертни служители, чистачки, шофьори в това число.

 

Повече от изнесените данни в комисията обаче бяха за периода до 2005 година, а Валентин Николов заяви, че всички сигнали, включително до момента, ще бъдат оповестени на сайта на парламента: Проверката до 2015 година и таблицата, която се работи в момента, ще бъде публикуваната на сайта и най-подробно ще можете да видите кой през коя година какво е закупил. Двама действащи депутати и единият е господин Мустафа Карадайъ, твърди БНР.

Коментари

Новини Варна