IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
21:20 | 6 декември 2015
Обновен: 05:13 | 24 април 2024

Италия се цани да пази българското небе

Заявката на Рим е в отговор на циркулационно питане, изпратено от българското правителство до НАТО и страни съюзници

По материала работи: Борис Проданов
Италия се цани да пази българското небе

Италия е изпратила официално писмо до българските институции, в което се изразява готовност за „еър полисинг“ (охрана на въздушното ни пространство) с техни самолети и пилоти. Това съобщава „Труд“, позовавайки се на източници в Брюксел и София.


Заявката на Рим е в отговор на циркулационно питане, изпратено от българското правителство до НАТО и страни съюзници. Очакват се положителни отговори и от други държави, членки на алианса.


Италия разполага с една от най-големите авиобази в Европа - "Авиано". Военновъздушните сили на страната разполагат с изтребители F-16.


От Министерството на отбраната и от МВнР обясниха неофициално, че е твърде рано да се говори, че друга страна ще поеме охраната на въздушното ни пространство. В момента ставало въпрос по-скоро за проучване. Възможно е да се стигне до съвместни операции с нашите ВВС.

 

Има обаче твърде много чисто процедурни неясноти - например кой ще взима решения и ще носи отговорност за евентуално сваляне на самолет нарушител на въздушната ни граница.


Както стана ясно от случая с прелетелия над България руски военен транспортен самолет, освен разрешение за стрелба от министъра на отбраната и шефа на Генералния щаб е необходимо и разпореждане лично от премиера.


В момента страни от НАТО пазят въздушното пространство на Люксембург, Исландия, Словения, Литва, Латвия и Естония.

Коментари

Новини Варна