IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
11:08 | 9 декември 2015
Обновен: 18:54 | 19 април 2024

ДПС зове за ликвидиране на Великото народно събрание

Местан отсече: Да се освободим от оковите на ВНС

По материала работи: Деян Михайлов
ДПС зове за ликвидиране на Великото народно събрание

Лидерът на ДПС Лютви Местан се обяви за свикването на Велико народно събрание, което да заседава кратко и да реши само един въпрос - отмяната на института на Великото народно събрание.

Той призова президента Росен Плевнелиев веднага да започне консултации за свикване на ВНС. Това стана по време на окончателното приемане на поправките в Конституцията.

"Ако искаме да правим по-дълбоки реформи в съдебната система рано или късно трябва да узреем за необходимостта от свикване на ВНС, което да заседава кратко и да приеме един единствен акт – този на собствената си ликвидация и да прехвърли всичките си правомощия на обикновено Народно събрание. Българският законодател трябва да се освободи от оковите на ВНС“, отсече Местан.

Той добави, че за ДПС критерият кой е за истински и дълбоки реформи в правосъдната система е отношението на политиците към идеята за свикване на ВНС.

Въпреки призивите на Местан и критиките на БСП беше прието предложението на Реформаторския блок главният прокурор да бъде изслушван и да представя доклади пред парламента за резултатите от противодействието на престъпността и осъществяването на наказателната политика.

За текста обаче гласуваха 160 народни представители, което означава, че поправките в Конституцията тръгват по бавната писта, тъй като според процедурните правила текст, който не е подкрепен от 180 депутати, но за него са гласували повече от две трети от народните представители, може да се обсъжда отново не по-рано от два и не по-късно от 3 месеца, напомни председателят на парламента Цецка Цачева.

От БСП категорично се обявиха против поправката. Според социалиста Филип Попов това би нарушило независимостта на властите.

Реформаторите обаче са категорични, че по този начин се засилват механизмите за контрол върху съдебната власт.

Местан остро се противопостави на това твърдение на реформаторите, тъй като независимостта на магистратите, независимо дали са съдии или прокурори, е равнопоставена според българската конституция, създадена от 7 ВНС.

Лидерът на БСП Михаил Миков предупреди, че по този начин се създава политически контрол над независимата съдебна власт в частта прокуратура.
 
"Това е недемократично, неразбираемо и е свързано с някакво желание на управляващото мнозинство да контролират независимата прокуратура“, обвини той.

Според съпредседателя на РБ Радан Кънев обаче с този текст се запълва ваккума в контрола над обвинението. Той смята, че е много грешно е да се приравняват магистратите от прокуратурата и тези от съда.

"Съдът не може да следва политики, а прокуратурата може и трябва да следва политики, което означава, че прокуратурата като елемент от съдебната власт подлежи на по - сериозен контрол и на насочване от органите на законодателната и на изпълнителната власт по отношение на държавни политики“, настоя реформаторът.

Според него става въпрос за проста корекция в Конституцията, заради която не се налага свикване на ВНС.

Лидерът на "Атака“ Волен Сидеров подкрепи реформаторите.

"Когато станете депутати, вие вече представлявате целия народ, така че това не е политически контрол, а народен контрол“, мотивира се националистът.


Dnes.bg

Коментари

Новини Варна