IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
17:57 | 12 декември 2015
Обновен: 05:12 | 24 април 2024

2,5 млрд. евро за бежанците в Турция трябва да дойдат от ЕС

Кристалина Георгиева иска парите от страните-членки на Евросъюза

По материала работи: Борис Проданов
2,5 млрд. евро за бежанците в Турция трябва да дойдат от ЕС

„Пет години война в Сирия създадоха огромна тежест за страните, които приемат сирийски бежанци - Ливан, Йордания и Турция са най-големите сред тях. Между тях Турция има най-много бежанци“.


Това коментира Кристалина Георгиева по Дарик.


„Ако искаме да останат бежанците в близост до Сирия, ние трябва да помагаме на страните, които ги приемат. Искам да подчертая, че ние не даваме пари на Турция, които тя да използва, както намери за добре. Ние даваме пари по проекти за бежанците на турска територия“, добави тя.


Георгиева обясни и откъде трябва да дойдат тези 3 млрд. евро, които Турция ще получи за бежанците: „500 млн. вече са разписани в европейския бюджет - 250 млн. За 2016 г. и 250 млн. за 2017 г. Останалите 2,5 млрд. евро трябва да дойдат от страните членки. Трябва да видим кой вариант е най-приемливият. Все още по-голямата част от хората, които се стремят да намерят път към Европа, бягат от нещо или някого.

 

Нелегалните имигранти са голяма част от тези, които идват при нас. Страхуваме се от това, че между тях се промъкват и терористи. А това означава, че нашата политика трябва много ясно да ги разделя. Ние имаме 3 много големи задачи. Първата е да укрепим външните граници на ЕС. Втората е да има много повече коопериране на службите за сигурност в ЕС, така че информацията за рискове да преминава лесно от едно място на друго. И третото - да отделяме нередовните имигранти и да можем да ги връщаме в страните, от които идват, ако няма за тях работа в Европа“.

Коментари

Новини Варна