IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Политика
16:02 | 29 декември 2015
Обновен: 05:14 | 24 април 2024

Каймаканов и Георгиева ще следват Местан

И двамата обявиха, че сдават депутатските банки в СПС

По материала работи: Деян Михайлов
Каймаканов и Георгиева ще следват Местан

Бившият спортен министър и настоящ депутат от ДПС Мариана Георгиева обяви, че ще "следва" Лютви Местан, който беше свален от лидерския пост в движението.

Георгиева направи това в "право на отговор" на статия на "24 часа".

Според информацията в нея депутати от ДПС коментирали неофициално, че Георгиева и Венцислав Каймаканов са избрали да останат в парламентарната група на ДПС, а не да последват Лютви Местан в ново партийно строителство.

В опровержението си Георгиева заявява, че това внушение не е вярно.

"Ще следвам г-н Лютви Местан, защото е последният човек, който може да бъде обвиняван в антисветско поведение. Каквото и да направи, то ще е в името на онова, което превърна в емблема на своето политическо поведение – евро-атлантическото развитие на България", посочва Георгиева.

"Няма нищо по-нелепо от това, да бъде обявяван за национален предател, за ислямист и прочие характеристики, които не се покриват с безспорния му профил на убеден либерал-демократ, доказван неизменно цели две политически десетилетия в България", допълва депутатката от ДПС.

Опровержение до вестника по-късно е изпратил и Каймаканов.

"Не съм член на ДПС. В парламента съм като част от гражданската квота. На последните парламентарни избори бях поканен лично от г-н Местан с идеята му да разшири експертното присъствие в парламентарната група.

Споделям последователното му поведение в защита на либералните ценности и избора на България да бъде член на ЕС и НАТО. За мен честната позиция е да напусна парламентарната група, като гласуването ми ще бъде за всички полезни за България решения", посочва Каймаканов.

В събота в Момчилград беше обявено, че трима депутати напускат групата на ДПС в парламента и заедно с доскорошния си лидер Местан ще бъдат независими народни представители. Това са Шабанали Мехмед, Айдоан Али и Хюсеин Хафъзов.

Колко депутати на движението реално ще последват Лютви Местан, ще стане ясно след коледната ваканция на депутатите. Групата на ДПС е от 36 народни представители.

Първият работен ден на парламента ще бъде на 13 януари.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна