IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Политика
11:11 | 8 януари 2016
Обновен: 15:50 | 11 май 2024

Корман Исмаилов : Падението на корпорацията ДПС с падението на Доган

Сакола и Пеевски били мажоритарните собственици

По материала работи: Деян Михайлов
Корман Исмаилов : Падението на корпорацията ДПС с падението на Доган

Като корпорация или холдингова структура определи ДПС Корман Исмаилов, настоящ лидер на НПСД, част от Реформаторския блок.

Исмаилов сам напусна ДПС през 2011 г., за да последва Касим Дал, дотогава дясна ръка на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, който обаче изпадна в немилост.

"Падението на корпорацията ДПС е свързано с падението на Ахмед Доган, а то е факт от години. Делян Пеевски заедно с Доган е един от мажоритарните собственици на ДПС. Доган го създаде в тази му мощ и той се разви благодарение на този политически и икономически гръб", коментира Корман Исмаилов пред БНР.

Оказа се, че лидерът на НПСД е напълно съгласен с признанието на Лютви Местан, че Доган се е отнасял с него като с пионка.

"Част от хората в ДПС не осъзнават какви пионки са на шахматната дъска на Доган. Следващият председател ще бъде пак кукла на конци", отсече Исмаилов.

Той прогнозира, че след като лидерският пост в ДПС формално се оваканти, сега начело на движението ще бъде поставен Мустафа Карадайъ, защото другите просто ще се дръпнат от страх.

Корман Исмаилов обаче беше категоричен, че няма дори и хипотетична възможност партията му да намери общ език с Лютви Местан. 

Една от основните причини за това е, че хората в НПСД имат категорично отношение към агентите на бившата ДС, които "са навредили на българските граждани и на българските мюсюлмани".

Според него позицията на Лютви Местан винаги е била много конюнктурна. 

"Той няма интегритет, за да се нареди в една редица до нас, за да водим една линия срещу хора в ръководството на ДПС", настоя Исмаилов.

Като друга причина той посочи късното съзряване на Местан за някои истини и добави, че според него Местан вече няма бъдеще в политиката. 

Освен това НПСД има доста изразен десен профил, а Местан продължавал да се изживява като либерален центрист.

Исмаилов смята, че твърдението на Местан, че е искал да демократизира партията е част от поредицата кьорфишеци, които той пуска. 

"Нещата, които той изговаря много трудно могат да бъдат приети на сериозно и като основа за последователни действия, защото винаги в ДПС едно се е говорило и друго се е вършило", обобщи Исмаилов.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна