IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Политика
13:35 | 5 февруари 2016
Обновен: 03:46 | 24 февруари 2024

Андреев стана първият депутат, наказан за поведение

Това реши Комисията за борба с корупцията, конфликта на интереси и парламентарна етика

По материала работи: Деян Михайлов
Андреев стана първият депутат, наказан за поведение

Методи Андреев стана първият депутат, който е санкциониран за нарушаване на нормите за етично поведение на народен представител. Това реши Комисията за борба с корупцията, конфликта на интереси и парламентарна етика. Решението е взето с 6 гласа „за", дошли от БСП, ДПС, БДЦ. Председателят на комисията Валентин Николов от ПФ е бил въздържал се, а съпартиецът му Валентин Касабов – против. Мотивите, с които е било взето решението и възраженията на Методи Андреев ще бъдат публикувани на сайта на НС – всъщност това е наказанието му, тъй като комисията няма право да санкционира по друг начин.

Води се досъдебно производство за нарушаване на принципа на разделение на властите. В сигнала, изпратен от Софийска градска прокуратура чрез главния прокурор, се твърди, че той се е опитал да кадрува и да се меси в работата на РПУ-Първомай.

Вчера в комисията бяха изслушани вътрешният министър Румяна Бъчварова, вече бившият шеф на ОДП-Пловдив Пламен Узунов и самият Андреев, който твърди, че не е направил нарушения. Според неговите обяснения той е сигнализирал за нарушения в РПУ-Първомай. След като Пламен Узунов не е взел отношение по проблемите, се обърнал към вътрешния министър. Узунов обаче твърди, че Андреев му е предлагал свой човек, който да поеме полицейското управление в Първомай.

„Според мен това решение беше прибързано. Още повече, че г-жа Бъчварова потвърди, че досъдебното производство още не е приключило. Редно беше да изчакаме резултатите от него", коментира пред „Стандарт" председателят Валентин Николов. По думите му Етичната комисия е единствената в този парламент, в която преобладава опозицията. Съотношението се променило, след като двамата представители на РБ – Иван К. Иванов и Радан Кънев минали в опозиция.
standartnews.com

 

Коментари

Новини Варна