IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
20:39 | 19 февруари 2016
Обновен: 02:39 | 25 април 2024

Достъпен съм! Дали е чистачка или съдийка - все тая, рече Борисов

Настоял пред Ципрас да се намеси за блокадата на границата

По материала работи: Ставри Таргов
Достъпен съм! Дали е чистачка или съдийка - все тая, рече Борисов

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че е спряна обществената поръчка за почистването на летище София от външна фирма, след като чистачка от аерогарата се е свързала с него.
"Първо, това е голяма поръчка. Второ, се подготвят документите за концесия. Трето, заплатите на стотина души поне ще паднат наполовина, а в същото време аерогарата и РВД в момента, заради огромния трафик са на много добри печалби", допълни той от Брюксел.
Достъпен съм, дали е чистачка или съдийка - все тая, уточни Борисов.
Премиерът потвърди, че може да има нови спрени поръчки, ако има съмнение, че не са направени както трябва. Той съобщи, че е възложил на вицепремиера Томислав Дончев да бъде направен регистър на търговете както с европейско, така и с национално финансиране.
"Целта на спирането (на търговете) не е да унижим някоя фирма или да посочим някои хора с пръст. Точно обратното – да е убедено обществото, че е прозрачно", подчерта той.
В отговор на журналистически въпрос за промяната в акционерната собственост в "Булгартабак", след като днес депутатът от ДПС Делян Пеевски обяви, че излиза от компанията, Борисов заяви, че той носи отговорност за наемането след конкурс на банката за приватизационната сделка. "От там нататък, като частни търговски дружества кой какви акции има и как ги търгува, не е наша отговорност", заяви премиерът.
Борисов благодари на парламента, че днес с такова голямо мнозинство е потвърдил, че "нищо по-добро от това правителство не може да се направи". Премиерът визира вота на недоверие за здравеопазването, който днес не мина.
Той изказа благодарност и за декларацията на Народното събрание във връзка с блокадата на българо-гръцката граница, като посочи, че не може вътрешно-политически проблеми на една страна да се решават за сметка на други държави.
"Положих огромни усилия да убедя Ципрас да се намеси повече, опозицията да се изкаже в интерес на България, Юнкер, Туск, канцлерът Меркел – всички колеги до един", каза той.
Борисов определи като тежко заседанието на Европейския съвет, тъй като трудно може да се намери консенсус. Относно темата за Великобритания премиерът посочи, че крайната цел е да се запази единството на ЕС, което е много важно и за България.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна