IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
Варна 14°
Политика
18:49 | 3 май 2016
Обновен: 15:23 | 8 октомври 2021

С Хърватия мислим сходно за бежанците и енергетиката

Външният министър Даниел Митов се срещна с колегата си Миро Ковач

По материала работи: Слав Велев
Снимка МВнр

Координираните позиции на България и Хърватия, както и на страните в региона на Централна и Източна Европа, са от приоритетно значение за справяне с общите предизвикателства, пред които е изправен ЕС. Това заяви министър Даниел Митов по време на среща с хърватския си колега д-р Миро Ковач, която се осъществи в рамките на двудневното официално посещение на българския първи дипломат в Република Хърватия.

По време на разговорите двамата външни министри обсъдиха европейската интеграция на Западните Балкани, миграционната криза, актуалните въпроси от международния дневен ред, както и двустранните отношения между България и Хърватия, съобщи МВнР.

Изключително важно за България и Хърватия е държавите от Западните Балкани да напредват по пътя на реформите и европейската интеграция. За поддържането на регионалния мир и стабилност и присъединяването на страните от региона към ЕС и НАТО е необходимо обаче изпълнение на всички критерии. Около това мнение се обединиха министър Митов и министър Ковач, като българският първи дипломат заяви, че страната ни разчита на съдействието на Република Хърватия в ролята й на свързващо звено към региона и успешен актуален модел за присъединяване към ЕС.  

Двамата министри обсъдиха и въпроси от взаимен интерес в рамките на ЕС, като потвърдиха сходните си позициите по енергийните въпроси. "Разработването на интерконекторните връзки е от изключителна важност за диверсифицирането на доставките на газ за нашите страни, за региона и за Европа", подчертаха двамата министри. Те споделиха и общите цели на двете страни за присъединяване към Шенгенското пространство и еврозоната, като потвърдиха последователна и взаимна подкрепа в тези процеси.

Относно миграционната криза министър Митов подчерта, че България подкрепя приемането на общоевропейско решение, като същевременно ефикасно опазва външната граница на Съюза.

"Разчитаме на сътрудничеството в Централна и Източна Европа за постигане на по-добра  координация на позициите по отношение на европейската външна политика", посочи от своя страна министър Ковач.

"България и Хърватия са страни, които имат голямо влияние в този процес", допълни той и заяви, че страните ни са постигнали и обща позиция относно необходимостта тежестта от миграционния натиск да бъде споделена между всички държави членки на ЕС.

"България високо цени сътрудничеството с Хърватия в рамките на ПСЮИЕ. Оценяваме конструктивната роля на страната за укрепване на сигурността в региона и за насърчаване на европейската и евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани”, заяви в контекста на дискусията относно регионалното сътрудничество министър Митов.

От думите му стана ясно още, че България и Хърватия ще работят по въпроса за разширяването на икономическите, комуникационните и културно-образователните връзки между двете страни.

По късно през деня министър Митов ще се срещне и с председателя на хърватския парламент Желько Рaйнер и с президента на Република Хърватия Колинда Грабар-Китарович.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна